Turkish Archives of Pediatrics
Original Article

Evaluation of body compositions, dietary habits and nutritional knowledge of health college students

1.

Türkiye Yüksek İhtisas Hospital, Division of Nutrition and Diet, Ankara, Turkey

2.

Hacettepe University, Department of Pediatrics, Division of Pediatric Immunology, Ankara, Turkey

Turk Arch Pediatr 2012; 47: 181-188
DOI: 10.4274/tpa.842
Read: 1119 Downloads: 773 Published: 11 December 2020

Aim: Our aim was to evaluate nutritional habits, knowledge of nutritional attitudes, nutritional consumption, and body composition of medical career college students.

Material and Method: The study included 172 female medical career college students. Anthropometric measurements, body composition, knowledge of nutrition, nutritional habits, frequency of food consumption and daily food consumption were evaluated.

Results: According to body mass index (BMI) percentiles, 13.9% were overweight-obese; 20.7% had waist circumference above the 90th percentile; 13.9% had systolic blood pressure (BP) above the 95th percentile, 5.8% had diastolic BP above the 95th percentile and 19.8% had systolic or diastolic BP above the 95th percentile. It was observed that 63.9% of the students had meals 3 times a day and 41.1% did not have breakfast at all. Energy consumption was inadequate in 28.9% and excessive in 5.3%. Carbohydrate consumption was inadequate in 5.3% and excessive in 6.6%. Protein consumption was inadequate in 35.5% and excessive in 18.4%. Approximately ⅓ of the students had improper attitudes about food consumption and they were unaware of food ingredients.

Conclusions: Achievement of proper feeding behavior begins from childhood. Even though they were receiving education in a health-related field, they possessed poor knowledge regarding eating habits and their attitude towards healthy diet was not promising. Therefore, regular educational programs about nutrition should be provided in schools. (Turk Arch Ped 2012; 47: 181-8)


Sağlık meslek lisesi öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarının, beslenme bilgi düzeylerinin ve vücut bileşimlerinin değerlendirilmesi

Amaç: Sağlık Meslek Lisesi’nde eğitim alan ergenlik çağındaki kızların beslenme alışkanlıklarının, beslenme davranışlarına yönelik bilgi düzeylerinin, besin tüketim durumlarının ve vücut bileşimlerinin değerlendirilmesi amaçlandı.

Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Sağlık Meslek Lisesi’ndeki 14-17 yaş arası 172 kız öğrenci üzerinde yapılmış, ergenlerin antropometrik ölçümleri ve vücut bileşimleri ölçülmüş ve beslenme bilgi düzeyleri, beslenme alışkanlıkları, besin tüketim sıklıkları ve bir günlük besin tüketim durumları için bir anket uygulanmıştır.

Bulgular: Vücut kitle indeksi (VKİ) persantiline göre ergenlerin %13,9’unun kilolu ve şişman olduğu, %20,7’sinin bel çevresinin 90. persantilin üzerinde olduğu, %13,9’unun sistolik kan basıncının, %5,8’inin diyastolik kan basıncının 95. persantilin üzerinde olduğu, %19,8’inin sistolik ya da diyastolik kan basınçlarının 95. persantilin üzerinde olduğu saptanmıştır. Ergenlerin %63,9’unun üç öğün yemek yediği, %41,1’inin her gün kahvaltı yapmadığı saptanmıştır. Enerji ve besin öğeleri tüketimleri incelendiğinde, %28,9’unun yetersiz ve %5,3’ünün fazla enerji tükettikleri, %5,3’ünün yetersiz ve %6,6’sının fazla karbonhidrat tükettikleri, %35,5’inin yetersiz ve %16,3’ünün fazla protein tükettikleri saptanmıştır. Ergenlerin yaklaşık üçte birinin besin tüketimi konusunda uygun olmayan tutum ve davranış gösterdikleri ve besin içeriği konusunda bilinçsiz oldukları görülmüştür.

Çıkarımlar: Olumlu beslenme davranışının kazanılması çocukluk çağından başlayan uzun bir süreçtir. Çalışmamızda ergenlerin öğrenci grubunda beslenme alışkanlıkları ve besin tüketimleri konusundaki bilgi ve tutumları sağlık meslek lisesinde eğitim almalarına rağmen yeterli düzeyde değildi. Bu nedenle okullarda düzenli ve devamlı beslenme eğitim programlarının düzenlenmesi önem taşımaktadır. (Türk Ped Arş 2012; 47: 181-8)

Files
EISSN 2757-6256