Turkish Archives of Pediatrics
Case Report

A rare cause of vomiting: annular pancreas

1.

Istanbul University, Cerrahpaşa Medical Faculty, Department of Pediatrics, Division of Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition, Istanbul, Turkey

2.

Istanbul University, Cerrahpaşa Medical Faculty, Department of Pediatrics, Istanbul, Turkey

3.

Istanbul University, Cerrahpaşa Medical Faculty, Department of Pediatric Surgery, Istanbul, Turkey

4.

Istanbul University, Cerrahpaşa Medical Faculty, Department of Radiology, Division of Pediatric Radiology, Istanbul, Turkey

5.

Department of Pediatric Radiology, İstanbul University Cerrahpaşa Faculty of Medicine, İstanbul, Turkey

Turk Arch Pediatr 2017; 52: 236-239
DOI: 10.5152/TurkPediatriArs.2017.3394
Read: 1613 Downloads: 881 Published: 01 December 2020

Annular pancreas is a rare congenital anomaly that consists of a ring of pancreatic tissue partially or completely encircling the second part of the duodenum. It can affect anyone from neonates to adults, and is difficult to diagnose because it can present in a wide range of clinical conditions. Although cases have also been reported in adults, symptomatic cases are often referred in infancy or early childhood. A 17-year-old female patient who was diagnosed as having annular pancreas is reported. The patient had had non-bilious vomiting accompanied by abdominal pain, especially 5-10 minutes after meals, for seven years. Annular pancreas, which may be seen at any age, should be considered in the differential diagnosis of patients with non-bilious vomiting, particularly after meals, over a long period.


Ender bir kusma nedeni: annüler pankreas

Annüler pankreas on iki parmak bağırsağının ikinci kısmının tam ya da tam olmayan yüzük şeklinde pankreas dokusu ile çevrilmesi ile belirgin, ender bir doğumsal anomalisidir. Yenidoğan döneminden erişkine kadar herkesi etkileyebilir, birçok klinik görünümle karşımıza çıkabildiği için tanısı zordur. Her ne kadar erişkinlerde de bildirilse de bulgu veren olgular çoğunlukla süt çocukluğu ya da erken çocukluk çağında başvururlar. Bu nedenle yedi yıldır özellikle yemeklerden 5-10 dak. sonra safrasız kusma yakınmaları olan, arada karın ağrısının eşlik ettiği 17 yaşında annüler pankreas tanısı alan hasta sunulmak istendi. Uzun süredir özellikle yemeklerden hemen sonra safrasız kusma yakınması olan olgularda her yaşta görülebileceği de göz önünde bulundurularak annüler pankreas tanısı düşünülmelidir.

Cite this article as: Şahin Y, Doğan Y, Ayyıldız Civan H, et al. A rare cause of vomiting: annular pancreas. Turk Pediatri Ars 2017; 52: 236-9.

Files
EISSN 2757-6256