Decreased height of the eyelid or the narrowing of the lid is called ptosis. Ptosis has several causes. Malignancy-related conditions such as Horner’s syndrome, which causes unilateral ptosis in the pediatric age group, and patients with malignancy receiving chemotherapeutic treatment, are often secondary to these drugs and ptosis is a clue of underlying diseases. Underlying pathologies can lead to different clinical conditions such as cognitive impairment from coma, the presence of ptosis should be cautionary. In this study, we present two patients with malignancy who were admitted with ptosis. The first patient was diagnosed as having neuroblastoma and treated with neuroblastoma-directed chemotherapeutics. The second patient was diagnosed as having acute lymphoblastic leukemia and developed vincristine-induced ptosis and recovered on treatment with pyridoxine and pyridostigmine. In conclusion, non-myasthenic ptosis may develop due to involvement of the central nervous system during malignancy or neurotoxic effects of chemotherapeutic agents. Therefore, patients who present with ptosis should be evaluated for the etiologic diagnosis.
Pitozisle başvuran miyasteni olmayan iki olgunun değerlendirilmesi
Üst göz kapağının düşüklüğüne ya da kapak aralığının daralmasına pitozis denmektedir. Pitozisin çeşitli nedenleri bulunmaktadır. Çocukluk yaş grubunda tek taraflı pitozise neden olan Horner sendromu gibi maliniteyle ilişkili durumlar ve kemoterapötik tedavi almakta olan malinensi hastalarında bu ilaçlara ikincil gelişen bu durum çoğunlukla acildir ve altta yatan hastalıklar hakkında ipucu vermektedir. Altta yatan patolojiler bilişsel bozukluktan koma gibi farklı klinik durumlara neden olabileceğinden pitozis varlığı uyarıcı olmalıdır. Yazımızda pitozis ile başvuran iki farklı hematolojik malinensi olgusu sunulmuştur. İlk hasta nöroblastom tanısı ile ikinci hasta ise akut lenfoblastik lösemi tanısı ile izlenmekteydi. Birinci hasta nöroblastoma yönelik kemoterapi ile birlikte, vinkristine bağlı pitozis gelişen ikinci hasta ise pridoksin ve pridostigmin ile tedavi edildi ve pitozisin tamamen düzeldiği görüldü. Sonuç olarak miyasteni olmayan pitozis malinensi sırasında merkezi sinir sisteminin tutulumu ya da kemoterapötik ilaçların nörotoksik etkilerine bağlı gelişebilir. Bu sebeple pitozisle başvuran hastalar etiolojik açıdan detaylı değerlendirilmelidir
Cite this article as: Kırık S, Güngör O, Işıkay S, Acıpayam C, Çoban Y, Çelik E. Evaluation of two non-myasthenic patients with ptosis. Turk Pediatri Ars 2017; 52: 240-3.