Turkish Archives of Pediatrics
Case Report

A pediatric case of pituitary macroadenoma presenting with pituitary apoplexy and cranial nerve involvement: case report

1.

Clinic of Pediatrics, Süleymaniye Maternity and Children Diseases Training and Research Hospital, İstanbul, Turkey

2.

Department of Pediatrics, Bülent Ecevit University School of Medicine, Zonguldak, Turkey

3.

Department of Neurosurgery, Bülent Ecevit University School of Medicine, Zonguldak, Turkey

Turk Arch Pediatr 2016; 51: 162-165
DOI: 10.5152/TurkPediatriArs.2016.1945
Read: 1371 Downloads: 918 Published: 03 December 2020

Pituitary adenomas usually arise from the anterior lobe of the pituitary gland and are manifested with hormonal disorders or mass effect. Mass effect usually occurs in nonfunctional tumors. Pituitary adenomas may be manifested with visual field defects or rarely in the form of total oculomotor palsy. Visual field defect is most frequently in the form of bitemporal hemianopsia and superior temporal defect. Sudden loss of vision, papilledema and ophthalmoplegia may be observed. Pituitary apoplexy is defined as an acute clinical syndrome characterized with headache, vomiting, loss of vision, ophthalmoplegia and clouding of consciousness. The problem leading to pituitary apoplexy may be decreased blood supply in the adenoma and hemorrhage following this decrease or hemorrhage alone. In this article, we present a patient who presented with fever, vomiting and sudden loss of vision and limited outward gaze in the left eye following trauma and who was found to have pituitary macroadenoma causing compression of the optic chiasma and optic nerve on the left side on cranial and pituitary magnetic resonance imaging.(Turk Pediatri Ars 2016; 51: 162-5) 


Hipofiz apopleksisi ve kraniyal sinir tutulumlarıyla gelen bir çocuk hipofiz makroadenom olgusu

Hipofiz adenomları, sıklıkla hipofiz ön lobundan kaynaklanan, hormonal bozukluklarla ya da kitle etkisi ile kendini gösteren tümörlerdir. Kitle etkisi genellikle işlevsel olmayan tümörlerde olur. Hipofiz adenomları karşımıza görme alanı defektleri “görme alanında eksiklik” ile çıkabildiği gibi ender olarak göz kaslarının tam felci şeklinde de bulgu verebilir. Görme alanı eksikliği en sık bitemporal hemianopsi ve superior temporal görme alanı eksikliği şeklindedir. Ani görme kaybı, papilla ödemi ve göz felci görülebilir. Hipofiz apopleksisi baş ağrısı, kusma, görme kaybı, göz felci ve bilinç bulanıklığı ile seyreden akut klinik durumu tanımlamaktadır. Hipofiz apopleksisine neden olan sorun adenom içinde kanlanmanın azalması, bu azalmayı izleyerek kanama olması ya da yalnız kanama olması olabilir. Bu yazıda, travma sonrası ateş yüksekliği, kusma, ani görme kaybı ve sol gözde dışa bakış kısıtlılığı ile başvuran, kafa ve hipofiz manyetik rezonans görüntülemede, solda optik kiyazmaya ve sol optik sinire bası yapan hipofiz makroadenomu saptanan bir olgu sunulmuştur. (Turk Pediatri Ars 2016; 51: 162-5)

Files
EISSN 2757-6256