Chronic kidney disease in children is an irreversible process that may lead to end-stage renal disease. The mortality rate in children with end-stage renal disease who receive dialysis increased dramatically in the last decade, and it is significantly higher compared with the general pediatric population. Furthermore, dialysis and transplant patients, who have developed end-stage renal disease during childhood, live respectively far less as compared with age/race-matched populations. Different reports show that cardiovascular disease is the leading cause of death in children with end-stage renal disease and in adults with childhood-onset chronic kidney disease, and that children with chronic kidney disease are in the highest risk group for the development of cardiovascular disease. Urea, which is generated in the liver during catabolism of amino acids and other nitrogenous metabolites, is normally excreted into the urine by the kidneys as rapidly as it is produced. When renal function is impaired, increasing concentrations of blood urea will steadily accumulate. For a long time, urea has been considered to have negligible toxicity. However, the finding that plasma urea is the only significant predictor of aortic plaque area fraction in an animal model of chronic renal failure -accelerated atherosclerosis, suggests that the high levels of urea found in chronic dialysis patients might play an important role in accelerated atherosclerosis in this group of patients. The aim of this review was to provide novel insights into the role played by urea in the pathogenesis of accelerated cardiovascular disease in renal failure.
Ürenin damar toksisitesi, kronik böbrek yetmezliğine bağlı kalp ve damar hastalıklarının patogenezinde yeni bir “eski oyuncu”
Çocuklarda kronik böbrek hastalığı son dönem böbrek hastalığına yol açabilen geri dönüşümsüz bir süreçtir. Diyaliz alan son dönem böbrek hastası çocuklarda ölüm oranı son on yıl içinde dramatik olarak artmıştır ve genel çocuk nüfusu ile karşılaştırıldığında anlamlı derecede daha yüksektir. Ayrıca, çocukluk çağında son dönem böbrek hastalığı gelişmiş olan diyaliz ve nakil hastaları, yaş/ırk açısından benzer topluluklara göre çok daha kısa yaşamaktadır. Farklı çalışmalar, kalp ve damar hastalığının, son dönem böbrek hastalığı olan çocuklarda ve çocuklukta başlayan kronik böbrek hastalığı olan erişkinlerde, en önde gelen ölüm nedeni olduğunu ve kronik böbrek hastalığı olan çocukların kalp ve damar hastalığı gelişmesi açısından en yüksek risk grubunda olduğunu göstermektedir. Karaciğerde amino asitler ve diğer azotlu metabolitlerin yıkımı sırasında oluşan üre, normalde böbrekler tarafından idrara üretildiği kadar hızlı bir şekilde atılır. Böbrek işlevi bozulduğunda, kan üre yoğunluğu giderek artacaktır. Uzun bir süre, ürenin toksisitesinin ihmal edilebilir olduğu kabul edilmiştir. Ancak, plazma üresinin, kronik böbrek yetmezliği ile hızlandırılmış bir damar sertliği modelinde, aort plağı alanının tek önemli öngörücüsü olması, kronik diyaliz uygulanan hastalarda saptanan yüksek üre düzeylerinin, bu hasta grubunda, damar sertliğinin hızlanmasında önemli bir rol oynayabileceğini düşündürmektedir. Bu derlemenin amacı, böbrek yetmezliğinde hızlanan kalp ve damar hastalıklarının patogenezinde, ürenin oynadığı role yeni bir ışık tutmaktır.
Cite this article as: Giardino I, D’Apolito M, Brownlee M, et al. Vascular toxicity of urea, a new “old player” in the pathogenesis of chronic renal failure induced cardiovascular diseases. Turk Pediatri Ars 2017; 52: 187-93.