Turkish Archives of Pediatrics
Review

Vaccination errors

1.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Sosyal Pediatri Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye

Turk Arch Pediatr 2004; 39: 9-13
Read: 613 Downloads: 429 Published: 17 December 2020

The purpose of vaccination is firstly to protect individuals from infectious diseases and secondly to controll, eliminate and if possible to eradicate diseases respectively. Vaccination is a most effective, safe and economic healthcare intervention. For avoidance of vaccination errors, standards for immunization practices should be applicated. These errors are those occuring during vaccine storage and handling during administration and postadministration and during administration of new vaccines.


Aşılamada yapılan hatalar

Aşılamanın amacı; ilk olarak kişiyi enfeksiyon hastalığından korumak, daha sonra hastalığı kontrol altına alarak önlemek ve mümkünse yok etmektir. Aşı, enfeksiyon hastalıklarından korunmada en etkili, en güvenli ve en ekonomik tıbbi bir yaklaşımdır. Aşılama hatalarından olabildiğince kaçınmak için aşılamada belirlenen temel ilkelere uyulması gerekir. Aşılamada yapılan hatalar; aşıların saklanma ve hazırlanma aşamasındaki hatalar, uygulama sırasında ve sonrasında yapılan hatalar ve yeni aşıların uygulanmasındaki hatalar şeklinde gruplandırılabilir.

Files
EISSN 2757-6256