Turkish Archives of Pediatrics
Review

Turkish Neonatal Society national guideline for the delivery room management

1.

Division of Neonatology, Department of Pediatrics, Akdeniz University, Faculty of Medicine, Antalya, Turkey

2.

Health Sciences University Dr. Sami Ulus Gynecology, Obstetrics, Pediatrics SAUM Neonatology Clinic, Ankara, Turkey

Turk Arch Pediatr 2018; 53: Supplement S3-S17
DOI: 10.5152/TurkPediatriArs.2018.01803
Read: 2087 Downloads: 1038 Published: 30 November 2020

The following guideline is designed to give recommendations for the routine care of all neonates immediately after delivery, and the resuscitation and delivery room approach of all high-risk infants in light of recent literature. The guideline has been prepared as three different parts. The first part is about routine procedures that have to be performed to all healthy term and preterm infants in delivery room care. The second part summaries the basic principles of resusucitation including the latest changes that were mentioned in the International Liaison Committee on Resuscitation (ILCOR)-2015 guideline. Recommendations about the delivery room management of rare clinical conditions have been discussed in the last part. The social, medical conditions, and the resourses of Turkey have also been taken into consideration in its preparation. We hope it will be useful for all pediatricians and neonatologists for use as a essential guideline in delivery room care.


Türk Neonatoloji Derneği ulusal doğum salonu yönetimi rehberi

Bu rehber, yenidoğan bebeklerin doğum salonunda değerlendirilmesi, rutin bakımı ve canlandırma gereksinimi olan yenidoğanlara uygulanacak girişimlerle ilgili en son dizin bilgilerinin ışığı altında hazırlanan önerileri içermektedir. Rehber temel olarak üç ana bölümden oluşmakta, ilk bölümde sağlıklı doğmuş bütün term ve prematüre bebekler için rutin doğum salonu uygulamaları anlatılmaktadır. İkinci bölümde “International Liaison Committee on Resuscitation” (ILCOR)-2015 rehberinde belirtilen en yeni değişiklikleri de içeren doğum salonu canlandırma uygulamasından bahsedilmektedir. Son bölümde ise özel ve bazı nadir klinik durumlarda doğum odası yaklaşımları tartışılmaktadır. Öneriler hazırlanırken ülkemizin koşulları ve kaynakları da göz önünde bulundurulmuştur. Bu rehberin çock hekimleri, yenidoğan hekimleri için yararlı olacağına ve doğum salonu uygulamaları için temel bir kaynak olarak kullanılacağına inanıyoruz.

Cite this article as: Oygür N, Önal EE, Zenciroglu A. National guidelines for delivery room management. Turk Pediatri Ars 2018; 53(Suppl 1): S3-S17.

Files
EISSN 2757-6256