Turkish Archives of Pediatrics
Review

Turkish Neonatal Society guideline on the safe transport of newborn

1.

Division of Neonatology, Department of Pediatrics, Çukurova University, Faculty of Medicine, Adana, Turkey

2.

Department of Neonatology, Van Lokman Hospital, Van, Turkey

3.

Department of Neonatology, Şişli Etfal Hamidiye Etfal Training and Research Hospital, İstanbul, Turkey

Turk Arch Pediatr 2018; 53: Supplement S18-S31
DOI: 10.5152/TurkPediatriArs.2018.01804
Read: 1456 Downloads: 940 Published: 30 November 2020

The rational presentation form of perinatal care in developed countries is evaluated within the regionalization program. Neonatal transport is the main step for the regionalization of perinatal care. It is a very important factor for reducing neonatal mortality and morbidity, especially in developing countries. Neonatal transport is a system integrity that includes more than one essential matter. Neonatal transport requires special hardware and serious organization because it can be a caused of mortality and morbidity in its own right. This guideline deals with the transport of newborn infants (definitions, personnel, technical equipment, stabilization conditions, special medical conditions, communication), and the current situation in our country and standard approaches. It should not be forgotten that changes in public space will also change the approach and that every baby should be evaluated within himself or special conditions.


Türk Neonatoloji Derneği yenidoğan bebeğin güvenli nakli rehberi

Gelişmiş ülkelerde perinatal bakım, bölgeselleşme programı çerçevesinde değerlendirilmektedir. Yenidoğan nakli perinatal bakımın bölgeselleşme modelinin temel basamağıdır. Gelişmekte olan ülkelerde yenidoğan mortalite ve morbiditesini azaltan önemli bir etmendir. Yenidoğanın nakli birden fazla temel özellik içeren bir sistem bütünlüğüdür. Yenidoğanın nakli kendisi mortalite ve morbidite nedeni olabildiğinden özel donanım ve ciddi organizasyon gerektirir. Bu rehberde yenidoğan bebeğin nakil organizasyonu (tanımlar, personel, teknik ekipman, stabilizasyon koşulları, özel tıbbi durumlar, iletişim), ülkemizdeki var olan durum ve standart yaklaşımlar eşliğinde ele alınmaktadır. Kamusal alanda değişimlerin yaklaşımları da değiştireceği ve her bebeğin naklinin kendi içinde özellikli durumlar eşliğinde değerlendirilmesi gerektiği unutulmamalıdır.

Cite this article as: Narlı N, Kırımi E, Uslu S. Turkish Neonatal Society guideline on the safe transport of newborn. Turk Pediatri Ars 2018; 53(Suppl 1): S18-S31.

Files
EISSN 2757-6256