Turkish Archives of Pediatrics
Review

Turkish Neonatal Society guideline on the neonatal pain and its management

1.

Division of Neonatology, Department of Pediatrics, Hacettepe University, Faculty of Medicine, Ankara, Turkey

2.

Division of Neonatology, Department of Pediatrics, Başkent University, Faculty of Medicine, Ankara, Turkey

3.

Division of Neonatology, Department of Pediatrics, Ege University, Faculty of Medicine, İzmir, Turkey

Turk Arch Pediatr 2018; 53: Supplement S161-S171
DOI: 10.5152/TurkPediatriArs.2018.01802
Keywords : Newborn, pain, treatment
Read: 2202 Downloads: 979 Published: 30 November 2020

Pain control is an important ethical issue to be considered and constitutes the basis of treatment in premature and term newborns. The inadequacy of pain control in these infants in neonatal intensive care units leads to neurodevelopmental and behavioral problems in the long term. For this reason, it is extremely important to raise awareness of the presence of pain in newborn infants, to reduce invasive procedures applied to infants as much as possible, and to minimize pain with non-pharmacologic or pharmacologic treatments when it is inevitable.


Türk Neonatoloji Derneği yenidoğan döneminde ağrı ve tedavisi rehberi

Ağrı kontrolü prematüre ve zamanında doğan yenidoğan bebeklerde dikkat edilmesi gereken önemlibir etik sorundur ve tedavinin temelini teşkil eder. Yenidoğan yoğun bakım birimlerinde izlenen bu bebeklerde ağrı kontrolünde yetersizlik, bebeklerde ileri dönem nörogelişimsel ve davranış ile ilgili sorunlara yol açmaktadır. Bu nedenle yenidoğan bebeklerde ağrının varlığı ile ilgili farkındalığı arttırmak, bebeklere uygulanan invaziv girişimleri mümkün olduğunca azaltmak, ağrının kaçınılmaz olduğu durumlarda ise bunu farmakolojik olmayan yollardan ya da farmakolojik tedavi ile en aza indirmek son derece önemlidir.

Cite this article as: Yiğit Ş, Ecevit A, Altun Köroğlu Ö. Turkish Neonatal Society guideline on the neonatal pain and its management. Turk Pediatri Ars 2018; 53(Suppl 1): S161-S171.

Files
EISSN 2757-6256