Retinopathy of prematurity is a pathophysiological condition that occurs in relation to abnormal proliferation in the retinal vessels in premature babies. Its exact pathogenesis is not known. In Turkey, the increased chance of survival in premature babies with much younger gestational age and much lower birth weight in parallel with the developments in neonatal care causes retinopathy of prematurity, which has led to vision problems and blindness to emerge as a more frequent problem. Early diagnosis and timely and appropriate treatment of retinopathy of prematurity contributes to the developmental process and increases the quality of life by preventing vision loss. It should be kept in mind that retinopathy of prematurity may also lead to serious medicolegal problems.
Türk Neonatoloji Derneği ve Türk Oftalmoloji Derneği prematüre retinopatisi uzlaşı rehberi
Prematüre retinopatisi erken doğan bebeklerde retinal damarların anormal proliferasyonuna bağlı oluşan ve patogenezi tam olarak bilinmeyen fizyopatolojik bir durumdur. Ülkemizde yenidoğan bakımındaki gelişmelere paralel olarak gebelik yaşı ve doğum ağırlığı çok daha küçük prematüre bebeklerin yaşama şanslarının artması görme sorunlarına ve körlüğe neden olabilen prematüre retinopatisinin daha sık bir sorun olarak karşımıza çıkmasına neden olmaktadır. Prematüre retinopatisinin erken tanınması, zamanında ve uygun şekilde tedavisi görme kaybını engelleyerek çocuğun gelişimsel sürecine katkıda bulunmakta ve yaşam kalitesini artırmaktadır. Prematüre retinopatisinin ciddi medikolegal sorunlara da neden olabileceği unutulmamalıdır.
Cite this article as: Koç E, Yağmur Baş A, Özdek Ş, Ovalı F, Başmak H. Turkish Neonatal and Turkish Ophthalmology Societies consensus guideline on the retinopathy of prematurity. Turk Pediatri Ars 2018; 53(Suppl 1): S151-S160.