Turkish Archives of Pediatrics
Review

Turkish Neonatal Society guideline on parenteral nutrition in preterm infants

1.

Division of Neonatology, Department of Pediatrics, Gazi University, Faculty of Medicine, Ankara, Turkey

2.

Division of Neonatology, Department of Pediatrics, Ege University Faculty of Medicine, İzmir, Turkey

3.

Division of Neonatology, Department of Pediatrics, Marmara University, Faculty of Medicine, İstanbul, Turkey

Turk Arch Pediatr 2018; 53: Supplement S119-S127
DOI: 10.5152/TurkPediatriArs.2018.01812
Read: 1215 Downloads: 783 Published: 30 November 2020

Postnatal growth failure due to inappropriate and insufficient nutrition is a risk for preterm infants, especially for very-low-birthweight or extremely-low-birth-weight infants. This extrauterine growth failure causes negative effects on long-term neurodevelopment. Early initiation of intensive parenteral nutrition with appropriate protein and energy supply is a nutritional emergency when enteral feeding cannot be achieved. This approach prevents protein catabolism and helps achievement of positive protein balance and postnatal growth. Protein, lipid, and glucose initiation with appropriate doses that reach timely goals constitute the major elements of parenteral nutrition. The transition to enteral nutrition with the mother’s milk at the earliest convenience must be targeted in parenteral nutrition.


Türk Neonatoloji Derneği prematüre bebeklerin parenteral beslenmesi rehberi

Prematürelerin özellikle çok düşük doğum ağırlıklı ve aşırı düşük doğum ağırlıklı bebeklerin uygun ve yeterli beslenememelerine bağlı postnatal dönemde büyüme geriliği riskleri vardır. Bu ekstrauterin büyüme geriliğinin prematürede uzun dönem nörogelişimsel olumsuz etkileri gösterilmiştir. Enteral beslenmenin başarılamadığı durumlarda, erken ve yoğun parenteral beslenmenin uygun protein ve enerji sağlayarak başlanması, bu riskli prematüreler için yaşamsal bir acil durum kabul edilmektedir. Bu sayede protein katabolizması önlenmekte, pozitif protein dengesine erişmelerine ve büyümelerine olumlu katkı sağlanmaktadır. Parenteral beslenmede protein, lipid ve glukozun uygun dozda başlanarak belli hedeflere erişmesi prematüre bakımının ana elemanlarından biridir. Parenteral beslenen bebeklerin en kısa zamanda anne sütü ile enteral beslenmeye geçişleri de hedeflenmelidir.

Cite this article as: Türkyılmaz C, Bilgen H, Kültürsay N. Turkish Neonatal Society guideline on parenteral nutrition in preterm infants. Turk Pediatri Ars 2018; 53(Suppl 1): 119-127.

Files
EISSN 2757-6256