Turkish Archives of Pediatrics
Review

Turkish Neonatal Society guideline on neonatal infections-diagnosis and treatment

1.

Division of Neonatology, Department of Pediatrics, Çukurova University, Faculty of Medicine, Adana, Turkey

2.

Division of Neonatology, Department of Pediatrics, Kocaeli University, Faculty of Medicine, Kocaeli, Turkey

3.

Department of Neonatology, Etlik Zübeyde Hanım Womens’ Diseases Training and Research Hospital, Ankara, Turkey

Turk Arch Pediatr 2018; 53: Supplement S88-S100
DOI: 10.5152/TurkPediatriArs.2018.01809
Read: 2206 Downloads: 1135 Published: 30 November 2020

Neonatal infections are a major cause of morbidity and mortality in the first month of life, especially in developing countries. Despite advances in neonatology, neonatal infections still haves clinical importance because of nonspecific signs and symptoms, no perfect diagnostic marker, and interference with non-infectious diseases of newborns. Diagnosis is typically made by clinical and laboratory findings. Empiric antibiotic therapy should be started in a newborn with signs and symptoms of infection after cultures are taken according to the time of the signs and symptoms, risk factors, admission from community or hospital, focus of infection, and antibiotic susceptibility estimation. Treatment should be continued according to clinical findings and culture results. Intrapartum antibiotic prophylaxis, proper hand washing, aseptic techniques for invasive procedures, appropriate neonatal intensive care unit design, isolation procedures, and especially breast milk use are needed to prevent infections. The use of diagnosis and treatment protocols increases clinical success.


Türk Neonatoloji Derneği yenidoğan enfeksiyonları tanı ve tedavi rehberi

Yenidoğan enfeksiyonları gelişmekte olan ülkeler başta olmak üzere yaşamın ilk ayı içerisinde önemli bir morbidite ve mortalite nedenidir. Yenidoğan alanında yaşanan gelişmelere rağmen özgül belirti ve bulgularının olmaması, tanı koyacak mükemmel bir belirtecin bulunmaması ve yenidoğan dönemine ait enfeksiyon dışı klinik tablolar ile karışabilmesi nedeniyle klinik önemi devam etmektedir. Klinik ve laboratuvar bulguları birlikte değerlendirilerek tanı konulmaktadır. Enfeksiyon düşündüren belirti ve bulguların olduğu bebekte kültür örnekleri alınır alınmaz belirti ve bulguların başlama zamanı, etkenin edinildiği ortam ve varsa enfeksiyon odağına ilişkin bilgiler temelinde, olası etkenler ya da riskler ile olası antibiyotik duyarlığına göre ampirik antibiyotik tedavisi başlanmalı ve kültür sonuçları, klinik izlem ve gerektiğinde tekrarlanan laboratuvar tetkikleri ışığında tedavi değişikliği planlanmalıdır. Enfeksiyonların önlenmesi için intrapartum profilaksi, el yıkama, girişimlerde aseptik tekniklerin kullanılması, yoğun bakım biriminin uygun düzenlenmesi, izolasyon önlemleri ve özellikle anne sütü kullanımı önem taşımaktadır. Tanı ve tedavi protokollerinin kullanımı başarıyı artırmaktadır.

Cite this article as: Satar M, Engin Arısoy A, Çelik İH. Turkish Neonatal Society guideline on neonatal infections-diagnosis and treatment. Turk Pediatri Ars 2018; 53(Suppl 1): S88-S100.

Files
EISSN 2757-6256