Turkish Archives of Pediatrics
Original Article

Pulmonary hydatid cyst rupture in childhood: Presentation, diagnosis and treatment strategies

1.

Tepecik Education and Research Hospital, Pediatric Surgery Clinic, Izmir, Turkey

Turk Arch Pediatr 2013; 48: 323-326
DOI: 10.4274/tpa.721
Read: 856 Downloads: 765 Published: 09 December 2020

Aim: Rupture of pulmonary hydatid cyst (HC) is a rare, yet very serious complication. The patients may present with cough and hydroptysis or with anaphylaxis and suffocation. Pediatric patients with ruptured pulmonary HC were evaluated retrospectively and therapeutical surgical and medical options were discussed.

Material and Method: Between January 1999 and June 2012, a total of 956 patients with HC had undergone surgical treatment. One hundred and ten patients with intrapleural/intrabronchial HC rupture were evaluated retrospectively. Demographics, clinical presentation, treatment strategies and complications were recorded and discussed.

Results: Ruptured HC’s are manifested as cough-sputum (n=92) and massive hydroptysis (expectoration of cyst content) (n=47) in patients with pulmonary cysts. It was shown that rupture of superiorly localized cysts in lung was more likely. Two patients with ruptured pulmonary HC were admitted with suffocation. Severe anaphylactic reaction requiring cardiopulmonary resuscitation and mechanic ventilation was encountered in 9 patients (9%). Mild allergic reactions were observed in 13 patients. Simple cystostomy-drainage was the treatment of choice.

Conclusions: Hydoptysis accompanied by allergic reaction should suggest the diagnosis of ruptured pulmonary HC in pediatric patients. All thoracic hydatid cysts should be operated as soon as they are diagnosed in order to avoid complications and surgery should be as conservative as possible. Simple cystotomy-drainage is adequate during thoracotomy. Benzimidazole should be administered postoperatively to avoid recurrences. (Turk Arch Ped 2013; 48: 323-326)


Çocukluk çağında pulmoner hidatik kist rüptürü: Başvuru şekli, tanı ve tedavi yöntemleri

Amaç: Pulmoner hidatik kist rüptürü, ender görülen ancak ciddi bir komplikasyondur. Bazen öksürük ve ağızdan sıvı gelmesi yakınmaları ile kliniğe yansıyabilirken, bazen de anafilaktik şok hatta boğulma gibi ağır tablolar da görülebilir. Çalışmamızda ruptüre pulmoner hidatik kistli olgular geriye dönük olarak incelenmiş, tedaviye yönelik medikal ve cerrahi seçenekler tartışılmıştır.

Gereç ve Yöntem: Ocak 1999 ve Haziran 2012 tarihleri arasında hidatik kist saptanan 956 hastaya cerrahi tedavi uygulanmıştır. Bu hasta grubundan intraplevral/intrabronşiyal rüptür saptanan 110 hasta geriye dönük olarak değerlendirilmiştir. Hastaların demografik özellikleri, kliniğe yansıma şekilleri, uygulanan tedavi yöntemi ve komplikasyonlar kaydedilmiş ve tartışılmıştır.

Bulgular: Pulmoner hidatik kistli olgularda rüptür olması durumunda en çok görülen bulgular, öksürük-balgam (n=92) ve şiddetli hidroptizistir (kist içeriğinin solunum yoluyla boşalması) (n=47). Yukarı yerleşimli kistler ruptüre daha yatkın bulunmuştur. İki hasta boğulma ile başvurmuştur. Dokuz hastada (%9), kardiyopulmoner yeniden canlandırma ve mekanik ventilasyon gerektirecek derecede ağır anaflaktik reaksiyon gelişmiştir. On üç hastada hafif alerjik reaksiyon görülmüştür. Tüm olgularda cerrahi tedavi seçeneği basit kistostomi ve drenaj olmuştur.

Çıkarımlar: Çocuklarda hidroptizis ile birlikte alerjik reaksiyon görülmesi rüptüre olmuş pulmoner hidatik kist düşündürmelidir. Tüm torakal hidatik kistler komplikasyon gelişimini engellemek için mümkün olan en kısa zamanda ameliyat edilmelidirler. Cerrahi girişim mümkün olduğunca doku koruyucu nitelikte olmalıdır. Torakotomi sırasında basit kistostomi-drenaj yeterlidir. Benzimidazol türevlerinin kullanılması ameliyat sonrası dönemde yinelemelerin önlenmesi için şarttır. (Türk Ped Arş 2013; 48: 323-6)

Files
EISSN 2757-6256