Turkish Archives of Pediatrics
Original Article

Profile of children with neurodevelopmental disabilities who are referred to rehabilitation clinics: A pilot study

1.

Gazi University, Health Sciences Faculty, Physiotherapy and Rehabilitation, Ankara, Turkey

Turk Arch Pediatr 2013; 48: 303-309
DOI: 10.4274/tpa.604
Read: 1113 Downloads: 873 Published: 09 December 2020

Aim: The aim of the study was to define the profile of the children with neurodevelopmental disabilities who were referred to a pediatric rehabilitation clinic and to identify the risk factors related to their problems.

Material and Method: Three hundred and ninety-six children and their parents who were referred to a rehabilitation clinic for special education, physiotherapy and rehabilitation between April 2000 and April 2012 were included in this study. All their records were analysed retrospectively.

Results: 52.8% (n=209) of the children were boys and 47.2% (n=187) were girls. The number of children with Cerebral Palsy (CP) were in the first order and the number of children with Mental Retardation (MR) were in the second order among children with neurodevelopment disabilities. The quadriparetic type of CP was observed with the highest rate both in spontaneous vaginal deliveries and cesarean deliveries. There was no statistical difference between the gestational age and types of CP (p<.05). Types of CP were different according to the type of delivery (z=-3.021, p=0.003). 32.8% of the mothers and 73.5% of the fathers were working. 92.2% of the mothers had undegone regular health control during pregnancy, 97% of them delivered in a hospital, 51% had normal vaginal delivery and 49% had cesarean section.

Conclusions: This is the first and only study which defines the profile of the children with neurodevelopmental disorders who are referred to pediatric rehabilitation clinics. The results of this study will contribute to define the needs of the children and their families who apply to a pediatric rehabilitation clinic and will help to identify the framework and concept of special education, physiotherapy and rehabilitation programs according to their states and needs. (Turk Arch Ped 2013; 48: 303-309)


Rehabilitasyon merkezlerine yönlendirilen nörogelişimsel bozukluğu olan çocukların durumuna bir bakış: Pilot bir çalışma

Amaç: Çalışmamız rehabilitasyon merkezlerine yönlendirilen nörogelişimsel bozukluğu olan çocukların durumlarını ortaya koymak ve risk etmenlerini belirlemek amacıyla planlandı.

Gereç ve Yöntem: Engelli çocuklar rehabilitasyon merkezine Nisan 2000 ile Nisan 2012 yılları arasında özel eğitim, fizyoterapi ve rehabilitasyon hizmeti almak üzere yönlendirilen toplam 396 nörogelişimsel bozukluğu olan çocuk ve ailesi dahil edildi. Çocukların dosyaları geriye dönük olarak incelendi.

Bulgular: Çocukların %52,8’i (n=209) erkek, %47,2’si (n=187) kızdır. Başvuru yapan en küçük çocuğun yaşının bir ay sekiz günlük en büyüğün ise 32 yıl beş ay dokuz günlük olduğu saptandı. Nörogelişimsel bozukluğu olan çocuklar içerisinde beyin felci ilk sırada, zeka geriliği olan çocuklar ikinci sırada yer aldı. Normal servikovajinal yol veya sezaryen ile yapılan doğumlarda kuadriparetik beyin felci tipinin en fazla olduğu bulundu. Gebelik yaşı ile beyin felci tipi arasında fark bulunmadı (p<,05). Beyin felci tipinin doğum şekline göre değişiklik gösterdiği bulundu (z=-3,021, p=0,003). Annelerin %32,8’i çalışırken, babaların %73,5’i çalışmaya devam etmekteydi. Annelerin hamilelik dönemi boyunca %92,2’sinin düzenli doktor kontrolüne gittikleri, %97’sinin sağlık kuruluşunda doğum yaptıkları ve %51’inin normal doğum yaparken %49’unun sezaryen ile doğum yaptığı saptandı.

Çıkarımlar: Çalışmamız ülkemizdeki rehabilitasyon merkezlerine yönlendirilen nörogelişimsel bozukluğu olan çocukların durumlarını ortaya koyan ilk ve tek çalışma özelliğini taşımaktadır. Bu çalışmanın sonuçları merkezlere yönlendirilen çocuk ve ailelerin gereksinimlerinin saptanmasına, eğitim, fizyoterapi ve rehabilitasyon yaklaşımlarının kapsam ve içeriğinin bu doğrultuda belirlenmesine katkı sağlayacaktır. (Türk Ped Arş 2013; 48: 303-9)

Files
EISSN 2757-6256