Turkish Archives of Pediatrics
Review

Management of diabetes in adolescence

1.

İstanbul Üniversitesi Çocuk Sağlığı Enstitüsü, İstanbul Tıp Fakültesi, Büyüme-Gelişme ve Pediatrik Endokrinoloji Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye

Turk Arch Pediatr 2011; 46: Supplement S79-S81
DOI: 10.4274/tpa.46.40
Read: 1096 Downloads: 925 Published: 13 December 2020

The most majority of cases of Diabetes Mellitus fall into two broad etiopathogenetic categories (Type 1 and Type 2 Diabetes). In Type 1 Diabetes, the cause is an absolute deficiency of insulin secretion. In Type 2 diabetes, the cause is a combination of resistance to insulin action and an inadequate compensatory insulin secretory response. According to the American Diabetes Association, Diabetes diagnostic criteria of definition; clinical findings (polyuria, polydipsia, weight loss, weakness) and any time of day with blood glucose level higher than 200 mg/dl or hunger blood glucose (at least 8 hours after starve) higher than 126 mg/dl. During childhood 80 - 95% of the cases with Diabetes Mellitus are Type 1 Diabetes. Treatment goals must be providing normal growth and development and to preventing acute and chronic complications of Diabetes. A good metabolic control is required to do this. To provide a good metabolic control patient self-management should be emphasized, and plan should emphasize the involvement of the adolescent and family in problem solving as much as possible (Turk Arch Ped 2011; 46 Suppl: 79-81)


Ergenlik çağında diyabet yönetimi

Diabetes Mellitus etyolojiye göre Tip 1 ve Tip 2 Diyabet olmak üzere iki büyük gruba ayrılmaktadır. Tip 1 Diyabet'de insülin salınımında yetersizlik ve eksiklik vardır. Tip 2 Diyabet'te ise artmış insülin direnci vardır. American Diabetes Association'un tanımlamasına göre diyabetin tanı kriterleri, klinik bulgular (poliüri polidipsi, kilo kaybı, halsizlik) ile birlikte günün herhangi bir saatinde alınan kan şekeri düzeyinin 200 mg/dl ve üzerinde olması veya açlık kan şekerinin (en az 8 saatlik açlıktan sonra) 126 mg/dl ve üzerinde olması ya da OGTT sırasında 2. saatteki kan şekerinin 200 mg/dl ve üzerinde olmasıdır. Çocukluk çağında ortaya çıkan diyabet olgularının %80-95'i Tip1Diyabetlidir. Diyabet tedavisinde amaç hiperglisemi, ketoasidoz ve hipoglisemi ataklarını engellemek, normal büyüme gelişmeyi sağlamak, ruh sağlığını korumak, birlikte bulunan otoimmun hastalıkları erken belirlemek ve kronik komplikasyonları engellemektir. Bunun için de iyi bir metabolik kontrol sağlamak gerekir. İyi bir metabolik kontrol sağlamak, ergen ve ailesine diyabeti kendi kendilerine yönetebilme yeteneğini kazandıracak kapsamlı ve sürekli bir eğitim ile mümkündür.(Turk Arş Ped 2011; 46 Suppl: 79-81)

Files
EISSN 2757-6256