Turkish Archives of Pediatrics
Review

Chronic inflamatory bowel diseases

1.

İstanbul University Cerrahpaşa Medical Faculty, Department of Pediatrics, Division of Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition, İstanbul, Turkey

Turk Arch Pediatr 2011; 46: Supplement S70-S78
DOI: 10.4274/tpa.46.39
Read: 880 Downloads: 698 Published: 13 December 2020

There are two main types of chronic inflamatory bowel diseases: crohn’s disease affecting the whole gastrointestinal system from oral cavity to rectum and ulcerative colitis affecting only the colon. A third group of such diseases consist of indeterminated colitis. Chronic inflomatory bowel disesases emerge by means of triggering factors on a genetic basis. These disease with similarities and differences concerning clinical prognosis and laboratory findings have started to be seen in younger popilations. In this rewiew prognosis, diagnosis and treatment of inflamotory bowel diseases have been discussed. (Turk Arch Ped 2011; 46 Suppl: 70-8)


Kronik enflamatuar barsak hastalıkları

Kronik enflamatuar barsak hastalıkları (KİBH), ağızdan rektuma kadar bütün gastrointestinal sistemi tutabilen Crohn hastalığı ve sadece kolonu tutan Ülseratif Kolit (ÜK) olmak üzere başlıca iki tiptir. Üçüncü bir grup ta indetermine kolitlerdir. Bu hastalıklar genetik bir zeminde tetik çeken etkenlerle ortaya çıkmaktadırlar. Klinik seyirleri laboratuvar bulguları açısından benzerlikleri ve farklılıkları olan bu hastalıklar giderek daha küçük yaşlarda görülmektedir. Bu yazıda kronik enflamatuar barsak hastalıklarının çocuk yaş grubunda seyri, tanısı ve tedavisi irdelenmektedir.(Turk Arş Ped 2011; 46 Suppl: 70-8)

Files
EISSN 2757-6256