Turkish Archives of Pediatrics
Original Article

Evaluation of proteinuria indexes in children

1.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Kardiyoloji Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye

2.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Çocuk Nefroloji Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye

Turk Arch Pediatr 2001; 36: 212-218
Read: 855 Downloads: 600 Published: 17 December 2020

The aim was to find out a reliable index for the degree of proteinuria in children by examining just a single urine sample. In this study, 49 patients with normal or reduced glomerular filtration rate and variable degrees of protein loss were studied. Urine sample were collected in separate bottles for twenty four hours. Protein concentration was measured using sulfosaliciylic acid and creatinine concentration using Jaffe method. Protein/creatinine ratio and hourly protein excretion were calculated. In each urine sample, there was a strong relation between early morning urine protein concentration and twenty-four-hour urine protein excretion in children with proteinuria, with normal or reduced glomerular filtration rate (r=0.798 and r=0.822, respectively). In patients with normal or reduced glomerular filtration rate, hourly urine protein excretion taken at different times showed different correlation with twenty-four-hour urine protein excretion and this can not be a reliable index. In patients with normal or reduced glomerular filtration rate, the early morning urine protein concentration and in the protein/creatinine ratio afternoon urine sample showed a strong correlation with twenty four hours urine protein excretion (r=0.842, r=0.923, r=0.765, r=0.930, respectively). In children with normal and reduced glomerular filtration rates; the early morning urine protein concentration, the early morning urine protein/creatinine ratio and afternoon urine protein/creatinine ratio are reliable and easily appliable indexes for the detection of the degree of proteinuria.


Çocuklarda proteinüri indekslerinin değerlendirilmesi

Çocuklarda proteinürinin derecesinin saptanmasında tek bir idrar örneğinin incelenmesine dayanan proteinüri indekslerinden hangisinin daha güvenilir olduğunun saptanması amaçlandı. Çalışmaya glomerul filtrasyon hızları normal veya düşük olan, tanıları ve idrarla atılan protein miktarları geniş bir dağılım gösteren 49 olgu (yaşları ortalama 7.8±3.1 yıl) alındı. Hastaların yirmi dört saatlik idrarı her idrar örneği ayrı bir şişeye alınarak toplandı, idrar örneklerinde sulfosalisilik asit yöntemi ile protein konsantrasyonu, Jaffe yöntemiyle kreatinin konsantrasyonu ölçüldü. Her bir idrar örneğinde protein/kreatinin oranı, saatlik idrar protein miktarı hesaplandı. Glomerüler filtrasyon hızı normal veya düşük olan proteinürili çocuklarda erken sabah idrarında protein konsantrasyonu ile günlük idrar protein miktarı arasında çok güçlü bir ilişki (sırasıyla r= 0,798, r= 0.822) bulundu. Saatlik idrar protein miktarının glomerul filtrasyon hızı düşük ve normal olan hasta gruplarında günlük idrar protein miktarı ile farklı zaman dilimlerinde farklı korelasyon gösterdiği saptandı ve güvenilir bir yöntem olmadığı sonucuna varıldı. Glomerüler filtrasyon hızı normal ve düşük olan hastalarda erken sabah idrarı ve öğleden sonraki idrar örneklerinde Ölçülen protein/kreatinin oranının günlük idrar protein miktarı ile çok güçlü (sırasıyla r= 0.842, r=0.923, r= 0.765, r= 0.930,) korelasyon gösterdiği saptandı. Glomerul filtrasyon hızı normal ve düşük olan çocuklarda, erken sabah idrarında protein konsantrasyonu ve erken sabah idrarı ile öğleden sonraki idrarlardaki protein/kreatinin oranı, proteinürinin derecesi hakkında güvenilir bilgi veren ve kolay yöntemlerdir.

Files
EISSN 2757-6256