Aim: It was aimed to determine the difficulties experienced by pediatric nurses working in the wards of a university hospital during preparation and administration of drugs and to determine solution recommendations.
Material and Methods: One hundred and eight nurses who accepted to participate in the study constituted the sample of the study. Open-ended questions were asked in order to obtain detailed information about the attitudes and views of the participants and face to face interview was used. The problems experienced during preparation and administration of drugs were collected using the data collection form prepared by the investigators. Institution approval, ethics committee approval (HEK12/193) and written informed consent from the nurses who wished to participate in the study were obtained to conduct the study. The data obtained were expressed as figures and percentages.
Results: The most commonly reported problems in preparation of drugs included incomplete dissolution of tablets or non-homogeneous distribution in fluids (54.6%) and difficulty in breaking tablets in appropriate doses (45.3%). The most commonly reported problem experienced during administration of drugs was rejection of drugs which tasted bad by babies/children or spitting out the drug (75.9%). In our study, the nurses also mentioned the problems related with drug administration equipment. These problems included fear of injectors (25.9%), escape of the drugs into the respiratory way (15.7%) and lack of appropriate equipment for administering the drugs (7.4%).
Conclusions: In our study, it was found that all nurses experienced difficulty in preparing and administering drugs. The problems experienced by the nurses and solution recommendations for these problems were reported to the hospital administration. (Türk Ped Arş 2014; 49: 231-7)
Ağızdan ilaç hazırlama ve uygulama sırasında yaşanan güçlükler
Amaç: Bir üniversite hastanesi servislerinde çalışan çocuk hemşirelerinin ilaç hazırlama ve uygulama sırasında yaşadıkları güçlükler ve çözüm önerilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntemler: Araştırmaya katılmayı kabul eden 108 hemşire araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Katılımcıların tutum ve görüşleri hakkında derinlemesine bilgi sahibi olabilmek için açık uçlu sorular sorulmuş ve yüz yüze görüşme yöntemi kullanılmıştır. İlaç hazırlama ve uygulama sırasındaki sorunlar araştırmacılar tarafından geliştirilen veri toplama formu ile toplanmıştır. Araştırmanın yapılması için kurumdan izin, etik kurul izni (HEK12/193) ve araştırmaya katılmak isteyen hemşirelerden yazılı onamları alınmıştır Elde edilen veriler sayı ve yüzde olarak ifade edilmiştir.
Bulgular: İlaç hazırlamada en sık belirtilen güçlükler tabletlerin tam olarak çözülmemesi ya da sıvıda homojen dağılmaması (%54,6) ve tabletleri uygun dozda kırmakta güçlük yaşanmasıdır (%45,3). İlaç uygulanması sırasında en sık yaşanan sorun ise; bebeklerin/çocukların tadı kötü olan ilaçları almak istememeleri veya ağzından çıkarmalarıdır (%75,9). Çalışmamızda hemşireler tarafından ilaç uygulama donanımları ile ilgili sorunlar da dile getirilmiştir. Bu sorunlar ilaçların enjektörle verilmesi nedeniyle çocukların enjektörden korkmaları (%25,9) ya da ilaçları nefes borusuna kaçırmaları (%15,7) ve ilacı vermek için uygun donanımların olmamasıdır (%7,4).
Çıkarımlar: Araştırmamızda hemşirelerin tamamının ilaç hazırlama ve uygulamada güçlük yaşadığı belirlenmiştir. Hemşirelerin yaşadıkları sorunlar ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri hastane yönetimine iletilmiştir. (Türk Ped Arş 2014; 49: 231-7)