Turkish Archives of Pediatrics
Review

Dietary glycotoxins and infant formulas

1.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye

Turk Arch Pediatr 2016; 51: 179-185
DOI: 10.5152/TurkPediatriArs.2016.2543
Read: 1186 Downloads: 718 Published: 03 December 2020

Advanced glycation end products constitute a complex group of compounds derived from the nonenzymatic glycation of proteins, lipids, and nucleic acids formed endogenously, but also from exogenous supplies such as tobacco smoking (glycotoxins). Accumulating evidence underlies the beneficial effect of the dietary restriction of glycotoxins in animal studies and also in patients with diabetic complications and metabolic diseases. Composition of infant formulas and their processing methods render an extraordinary favorable milieu for the formation of glycotoxins, and the content of glycotoxins in infant formula exceeds that of breast milk by hundred folds. Data from a limited number of short-term small studies in healthy infants do not provide direct evidence of acute negative health effects of glycotoxins in early infancy. However, the effects in sensitive groups on the state of future health in adulthood remain unclear. (Turk Pediatri Ars 2016; 51: 179-85)


Besinsel glikotoksinler ve mamalar

İleri glikasyon ürünleri, proteinlerin, lipidlerin ve nükleik asidlerin, enzimatik olmayan bir yoldan endojen glikasyonu sonucunda oluşan kompleks bir grup olup eksojen olarak sigara içme gibi yollarla da alınabilir ve glikotoksin adını alır. Diyetle alınan glikotoksinlerin kısıtlanmasının, hem hayvan deneylerinde hem de diyabetli hastalar ve metabolik hastalıklarda yararlı olduğu konusundaki bilgiler giderek artmaktadır. Bebek mamalarının içeriği ve imalat yöntemleri glikotoksin oluşması için çok uygun bir ortam oluşturmakta olup bebek mamalarındaki glikotoksin miktarı anne sütünden yüzlerce misli fazla bulunabilir. Sağlıklı bebeklerde yapılmış olan az sayıda, kısıtlı çalışmada glikotoksinlerin erken çocukluk döneminde sağlık üzerine olumsuz bir etkisi gösterilememiştir. Ancak, riskli bebeklerde ve uzun dönemde erişkin sağlığı üzerindeki olası etkiler henüz bilinmemektedir. (Turk Pediatri Ars 2016; 51: 179-85)

Files
EISSN 2757-6256