Turkish Archives of Pediatrics
Original Article

Cystatin C: can it be more reliable marker for estimation of glomerular filtration rate in children with reduced renal function?

1.

Marmara University Medical Faculty, İstanbul, Turkey

2.

Cerrahpaşa Medical Faculty Division of Pediatric Nephrology, İstanbul, Turkey

3.

Cerrahpaşa Medical Faculty Department of Nuclear Medicine, İstanbul, Turkey

Turk Arch Pediatr 2011; 46: 118-123
DOI: 10.4274/tpa.46.57
Read: 1228 Downloads: 1073 Published: 12 December 2020

The aim of this study was to evaluate whether serum cystatin C is superior as a marker of glomerular filtration rate calculation in children with reduced renal functions. Serum cystatin C, creatinine and 99Tc-diethylenetriamene penta acetate (DTPA) clearance (GFRDTPA) were measured in 100 children (53 girls, 47 boys; mean age 8.4±5.1). Glomerular filtration rate was calculated by the Schwartz formula. Patients with DTPA clearance, accepted as the a gold standart, above 80 mL/dk/1.73m2 were included in group 1(n=64) and below 80 mL/dk/1.73m2 in group 2 (n=36). Receiver-operating characteristics analysis was performed to assess their diagnostic accuracy. Signed informed consents of the parents were obtained in all cases. Serum cystatin C and creatinine were correlated with glomerular filtration rate in group 1 and 2. Diethylen etriamene penta acetate (DTPA) clearance was correlated with glomerular filtration rate in both groups, and with cystatin C in group 2. Receiver-operating characteristics analysis showed that the accuracy of cystatin C and glomerular filtration rate was similar. The area under curves were statistically significant but not different for cystatin C and glomerular filtration rate. Serum cystatin C may be useful but not superior to glomerular filtration rate calculated by Schwartz formula which is a simple and reliable method to estimate glomerular filtration rate in children with normal and decreased renal functions. (Turk Arch Ped 2011; 46: 111-6)


Sistatin C: böbrek işlevleri azalmakta olan çocuklarda glomerüler filtrasyon hızı ölçümünde daha yararlı bir değişken olabilir mi?

Bu çalışmada böbrek işlevleri azalmakta olan çocuklarda glomerül filtrasyon hızı tayininde serum sistatin C’nin kreatinine göre daha iyi bir değişken olup olmadığı araştırıldı. Göztepe Eğitim-Araştırma Hastanesi ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Nefroloji Poliklinikleri’nde izlenen 100 çocuk (53 kız/47 erkek) çalışmaya alındı.Çalışmada altın standart olarak dietilen triamin penta asetat (DTPA) klirensi alındı. Dietilen triamin penta asetat klirensi 80mL/dak/1,73m2’nin üstünde olan olgular birinci gruba (n=64), altındakiler ikinci gruba (n=36) alındı. Olguların serum sistatin C ve kreatinin düzeyleri ölçüldü, glomerül filtrasyon hızı Schwartz formülüyle (GFH schw) hesaplandı. Değişkenlerin tanısal değerleri ROC analizi ile değerlendirildi. Tüm çocukların ailelerinden imzalanmış ayddınlatılmış onay formu alındı.Olguların 53’ü kız, 47’si erkek olup yaşları ortalama 8,4±5,1 (0,17-20,5) yıl idi. Birinci gruba 64 olgu, ikinci gruba 36 olgu alındı. Olguların serum sistatin C ve kreatinin düzeyleri ile GFHSchw arasında her iki grupta anlamlı bir iilişki saptandı (p<0,01). Serum kreatinin ve sistatin C düzeyleri ile GFHDTPA arasında böbrek işlevi azalmış olgularda anlamlı bir ilişki bulundu, böbrek işlevleri normal olgularda ise ilişki bulunmadı. Sonuçlar ROC analiziyle değerlendiğinde serum sistatin C ve GFHSchw için ROC eğrisi altında kalan alan değerleri istatistiksel olarak anlamlı bulundu ancak alan değerleri arasında belirgin farklılık gözlenmedi. Serum sistatin C düzeyleri GFH ölçümünde yararlı ancak serum kreatinin ve GFHSchw‘e üstünlüğü olmayan bir değişkendir. Böbrek işlevleri normal ve azalmış çocuklarda GFH izleminde GFHSchw basit ve yeterli bir yöntemdir. (Türk Ped Arş 2011; 46: 118-23)

 

Files
EISSN 2757-6256