Turkish Archives of Pediatrics
Original Article

Correlation between exclusive breast feeding duration and blood hemoglobin levels, erythrocyte indices in six-month-old infants

1.

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, İstanbul, Türkiye

2.

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, İstanbul, Türkiye

3.

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi, Sosyal Pediatri Bilim Dalı, İstanbul

4.

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi, Aile Sağlığı Anabilim Dalı, İstanbul

5.

Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Yenidoğan Kliniği, İstanbul, Türkiye

Turk Arch Pediatr 2008; 43: 119-126
Read: 861 Downloads: 574 Published: 15 December 2020

Aim: The main objective was to determine the correlation between exclusive breast feeding duration and blood hemoglobin levels and erythrocyte indices measured at the age of six months.
Material and Method: The medical records of 650 children aged from 6 to 41 months, who were followed at Child Health Surveillance Clinic, were evaluated. Descriptive statistical analysis method, Z and t, independent examples T, Pearson correlation and ANOVA tests were used.
Results: Mean duration of exclusive breast feeding was 4.58±1.80 months. Exclusive breast feeding rates were found 90.3%, 79.5% and 41.1% in the first, fourth and sixth months, respectively. Hemoglobin values of infants who had not any siblings or who had one sibling were significantly higher than those who had three or more siblings.
Conclusions: The ratio of exclusive breast feeding (>40%) determined in our study, was found significantly higher than the mean ratio (<10%) for Turkey. Counseling for breast feeding starting just after birth, routine follow-up, instructor courses on breast feeding counseling, to being a Baby Friendly Hospital are the main factors influencing this result. Mothers should be supplemented with iron, both in the prenatal and exclusively in the breast feeding periods. (Turk Arch Ped 2008; 43: 119-26)


Altı aylık süt çocuklarında yalnız anne sütü ile beslenme süresi ile kan hemoglobin düzeyi ve eritrosit indeksleri ilişkisi

Amaç: Yalnız anne sütü ile beslenme süresiyle altıncı ayda ölçülen kan hemoglobin düzeyleri ve eritrosit göstergeleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlandı.
Gereç ve Yöntem: Çocuk sağlığı izlem polikliniğinde izlenen, 6-41 ay arasında 650 çocuğun tıbbi kayıtları incelendi. Demografik özellikler için, tanımlayıcı istatistik analiz yöntemi, parametrik değişkenler için Z testi, parametrik olmayan değişkenler için t testi uygulandı. Korelasyon bulguları, bağımsız örnekler T, Pearson korelasyon ve ANOVA testleri kullanılarak yapıldı.
Bulgular: Yalnız anne sütü ile beslenme süresi ortalama 4,58±1,80 ay idi. Tek başına anne sütü ile beslenme süreleri, bir, dört ve altı aylar için sırasıyla, %90,3, %79,5 ve %41,1 bulundu. Hiç kardeşi olmayan ve bir kardeşi olan bebeklerin hemoglobin değerinin, üç ve daha çok sayıda kardeşi olanlara göre yüksek olduğu belirlendi.
Çıkarımlar: Tek başına anne sütü verme oranı (>%40) ülkemiz ortalamasından yüksek bulundu. Doğumdan başlayarak emzirme danışmanlığı, düzenli izlem, anne sütü ile beslenme danışmanlığı için eğitici kursları, “Bebek Dostu Hastane” olmak, bu sonucu sağlamaktadır. Annelerin, gebelik ve tek başına emzirme süreçlerinde demir verilerek desteklenmeleri gerekir.

Files
EISSN 2757-6256