Turkish Archives of Pediatrics
Case Report

Candidemia complicating biliary atresia in an infant with hemoglobinopathy

1.

Thessaloniki Aristotle Üniversitesi, Pediatri Bölümü, Thessaloniki, Yunanistan

2.

Pediatric Department, Aristotle University of Thessaloniki, AHEPA Hospital, Thessaloniki, Greece

3.

Thessaloniki Aristotle Üniversitesi, Mikrobiyoloji Bölümü, Thessaloniki, Yunanistan

Turk Arch Pediatr 2019; 54: 129-132
DOI: 10.14744/TurkPediatriArs.2019.67674
Read: 925 Downloads: 417 Published: 27 November 2020

Both biliary atresia and hemoglobinopathies have been associated with a higher incidence of bloodstream infections. We hereby present the case of a female infant of Nigerian descent with extrahepatic biliary atresia and double heterozygocity for sickle cell disease and alpha-thalassemia. Kasai hepatoportoenterostomy was performed in the child’s sixth week of life. Bloodstream infections occurred two months post-hepatoportoenterostomy, even though the infant was still in prophylactic antibiotic treatment: the first was due to Candida albicans and was followed by bacteremia due to Escherichia coli. A third infection, confined to the skin only, was due to Acinetobacter spp. Treatment options, predisposing factors, and the pathophysiology of bloodstream infections in patients with biliary atresia and aberrant hemoglobin are discussed herein.


Hemoglobinopatisi olan bir bebekte biliyer atrezi komplikasyonu olarak kandidemi

Hem biliyer atrezi, hem de hemoglobinopatilerde, kan dolaşımı enfeksiyonu sıklığı daha fazladır. Burada, ekstrahepatik biliyer atrezisi ve “sickle-cell” hastalığı ve alfa-talasemi için çift heterozigot olan Nijerya kökenli bir kız bebeği sunuyoruz. Çocuğa yaşamının altıncı haftasında Kasai hepatoportoenterostomi uygulandı. Halen profilaktik antibiyotik tedavisi almakta olmasına rağmen, hepatoportoenterostomiden iki ay sonra kan dolaşımı enfeksiyonları ortaya çıkmıştır: birincisi kandida albikansa bağlı iken, bunu Escherichia coli’e bağlı bakteriyemi izlemiştir. Sadece cilt ile sınırlı kalan üçüncü bir enfeksiyon Acinetobacter spp’e bağlı olarak gelişmiştir. Bu yazıda biliyer atrezi ve anormal hemoglobini olan hastalarda, tedavi seçenekleri, predispozan faktörler ve kan dolaşımı enfeksiyonlarının patofizyolojisi tartışılmıştır.

Cite this article as: Kyriakidis I, Palabougiouki M, Vasileiou E, et al. Candidemia complicating biliary atresia in an infant with hemoglobinopathy. Turk Pediatri Ars 2019; 54(2): 129–32

Files
EISSN 2757-6256