Turkish Archives of Pediatrics
Review

Adolescent nutrition

1.

Istanbul University, Cerrahpaşa Medical Faculty, Department of Pediatrics, Division of Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition, Istanbul, Turkey

Turk Arch Pediatr 2011; 46: Supplement S49-S53
DOI: 10.4274/tpa.46.34
Read: 1928 Downloads: 1144 Published: 13 December 2020

Adolescence is an important period, being the period of most rapid growth and development and covering the transition from childhood to adulthood. Physical changes change the body's nutritional needs in this period. Energy, protein, vitamins and minerals needs increase, as well as appetite. During this period there is a change in eating habits and nutritional selections. Lifelong eating habits settle during adolescence. Inadequate nutrition or poor eating habits in adolescence may cause major problems like osteoporosis, obesity, hyperlipidemia, delayed sexual development, cardiovascular disease and cancer in later years. When evaluating adolescent nutrition, required daily amounts under normal conditions should be known. Therefore, the shape and content of the daily diet should be questioned in the history. A healthy diet which contains each group of nutrients and a lifestyle with regular physical exercise will induce healthy growth and development of adolescents.(Turk Arch Ped 2011; 46 Suppl: 49-53)


Ergenlerde beslenme

Ergenlik dönemi, büyüme ve gelişmenin en hızlı olduğu, çocukluktan erişkinliğe geçişi kapsayan önemli bir dönemdir. Bu dönemdeki fiziksel değişiklikler bedenin besin gereksinimlerini de değiştirmektedir. Enerji, protein, vitamin ve mineral gereksinimi arttığı gibi, iştah da artmıştır. Bu dönemde yeme alışkanlıkları ve besin seçimlerinde de değişiklik olmaktadır. Hayat boyu sürecek beslenme alışkanlıkları ergenlik döneminde yerleşir. Ergenlik döneminde yetersiz beslenme ya da kötü beslenme alışkanlıkları sonucunda ileriki yıllarda osteoporoz, şişmanlık, hiperlipidemi, cinsel gelişimde gecikme, kalp-damar hastalıkları ve kanser önemli sorun olarak karşımıza çıkar. Ergen beslenmesini değerlendirirken normal koşullarda günlük alması gereken miktarların bilinmesi gerekir. Dolayısıyla günlük beslenme şekli ve içeriği öyküde mutlaka sorgulanmalıdır. Her grup besini içeren sağlıklı bir diyet ve düzenli yapılan fizik egzersiz ergenlerin sağlıklı büyüme ve gelişmesini sağlayacaktır.(Turk Arş Ped 2011; 46 Suppl: 49-53)

Files
EISSN 2757-6256