Turkish Archives of Pediatrics
Review

Turkish Neonatal Society guideline for the follow-up of high-risk newborn infants

1.

Division of Neonatology, Department of Pediatrics, Trakya University, Faculty of Medicine, Edirne, Turkey

2.

Neonatology Clinic, Şişli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital, İstanbul, Turkey

3.

Division of Neonatology, Department of Pediatrics, Başkent University, Faculty of Medicine, Ankara, Turkey

Turk Arch Pediatr 2018; 53: Supplement S180-S195
DOI: 10.5152/TurkPediatriArs.2018.01817
Read: 2164 Downloads: 1124 Published: 30 November 2020

Developments in perinatal and neonatal care have increased the survival rate of high-risk newborns but led to a rise in chronic diseases seen in these infants. A significant number of them attend primary and secondary health care centers after discharge; however, there are very few standard protocols for the long-term follow-up of these babies. Therefore, we aimed to establish a follow-up guideline that emphasizes on universal screening schemes and takes into consideration national data. The guide presented here provides brief recommendations for physicians in light of evidence-based data for the follow-up of high-risk newborn infants. The steps taken to monitor and solve the problems of all high-risk infants may vary. We hope the use of such a standard approach in evaluating each infant in daily routine will improve the life quality of these highrisk infants.


Türk Neonatoloji Derneği yüksek riskli bebek izlem rehberi

Perinatal ve neonatal bakım alanındaki gelişmeler sonucunda riskli yenidoğanların yaşam oranı yükselmiş, ancak beraberinde bu bebeklerde görülen kronik hastalık oranı da artmıştır. Taburcu edildikten sonra birinci ve ikinci basamak sağlık merkezlerine başvuran hastaların önemli bir oranını oluşturmaya başlayan bu bebeklerin uzun süreli izleminin nasıl olması gerektiği ile ilgili ne yazık ki standart protokoller pek azdır. Bu nedenle evrensel izlem şemalarına ağırlık verdiğimiz ve ulusal verilerin de göz önüne alındığı bir izlem rehberi oluşturmayı amaçladık. Burada özetini sunduğumuz yüksek riskli bebek izlem rehberi uygulayıcıya kanıta dayalı veriler ışığında öneri niteliğinde bilgileri sunmaktadır. Tüm riskli bebekler için izlem ve sorunların çözümü için atılacak adımlar farklılıklar gösterebilir. Her bebeğin ayrı ayrı değerlendirildiği standart yaklaşımların güncel uygulamalarda kullanılmasının yüksek riskli bebeklerin yaşam kalitelerini artıracağını ummaktayız.

Cite this article as: Acunaş B, Uslu S, Yağmur Baş A. Turkish Neonatal Society guideline for the follow-up of high-risk newborn infants. Turk Pediatri Ars 2018; 53(Suppl 1): S180-S195

Files
EISSN 2757-6256