Turkish Archives of Pediatrics
Case Report

Trans- anal protrusion of ventriculo-peritoneal shunt related to colon perforation: Two case reports

1.

Division of Pediatric Intensive Care, Department of Pediatrics, Bezmialem Vakif University Faculty of Medicine, İstanbul, Turkey

2.

Department of Pediatrics, Bezmialem Vakif University Faculty of Medicine, İstanbul, Turkey

3.

Department of Cardiovascular Surgery Bezmialem Vakif University Faculty of Medicine, İstanbul, Turkey

4.

Department of Pediatric Surgery, Bezmialem Vakif University Faculty of Medicine, İstanbul, Turkey

Turk Arch Pediatr 2013; 48: 255-258
DOI: 10.4274/tpa.715
Read: 3033 Downloads: 1131 Published: 09 December 2020

Hydrocephalus represents a diverse group of conditions that are characterized with dilatation of ventricular system and increased cerebrospinal fluid pressure. Ventriculo-peritoneal shunt placement is a commonly used treatment for hydrocephalus for diverting the cerebrospinal fluid into the peritoneal cavity. The most common complication of ventriculo-peritoneal shunt is dysfunction of the shunt mainly due to catheter obstruction or infection. Spontaneous bowel perforation is a rare complication of ventriculoperitoneal shunt. This article aims to discuss ventriculo-peritoneal shunt complications and the significance of colon perforation among these complications by presenting two cases of anal protrusion of ventriculoperitoneal shunt catheter that is inserted in order to reduce the hydrocephalus detected in the neonatal period. (Turk Arch Ped 2013; 48: 255-8 )


Kolon perforasyonu ve ventrikülo-peritoneal şantın anüsten sarkması: İki olgu sunumu

Hidrosefali değişik hastalık durumlarında ortaya çıkan, ventriküllerde genişleme ve beyin omurilik sıvısı basıncının artması ile belirgin bir bulgudur. Beyin omurilik sıvısı akımını düzeltmek için en sık uygulanan yöntem ventrikülo-peritoneal şant vasıtasıyla beyin omurilik sıvısının periton içine boşaltılmasıdır. Şant kullanımında en sık karşılaşılan komplikasyon enfeksiyon veya tıkanmaya bağlı olarak şantın işlev bozukluğudur. Kendiliğinden kolon perforasyonu nadir görülen bir komplikasyondur. Bu yazıda yenidoğan döneminde hidrosefali saptandıktan sonra ventrikülo-peritoneal şant uygulaması yapılan ve şant kateterinin anüsten çıktığı görülen iki olguyu sunduk ve iki olgu nedeni ile hidrosefalik çocuklarda ventrikülo-peritoneal şant komplikasyonlarını ve bunların içerisinde kolon delinmesinin önemini tartışmayı amaçladık. (Türk Ped Arş 2013; 48: 255-8)

Files
EISSN 2757-6256