Turkish Archives of Pediatrics
Case Report

Primary posterior mediastinal germ cell tumor in a child

1.

Pediatric Department, Aristotle University of Thessaloniki, AHEPA Hospital, Thessaloniki, Greece

2.

Thessaloniki Aristotle Üniversitesi, Pediatri Bölümü, Thessaloniki, Yunanistan

Turk Arch Pediatr 2019; 54: 185-188
DOI: 10.14744/TurkPediatriArs.2019.88155
Read: 1043 Downloads: 548 Published: 27 November 2020

Yolk sac tumor is the most common malignant neoplasm of germ cell origin and usually occurs in infant testes or ovaries. On rare occasions, the tumor arises from extragonadal sites, including the sacrococcygeal region, uterus, vagina, prostate, retroperitoneum, liver, mediastinum (commonly in the anterior), pineal gland, and third ventricle. Yolk sac tumors have an unfavorable prognosis, if not treated aggressively. We report the case of a 3-year-old boy with a primary posterior mediastinal yolk sac tumor who was managed initially with surgery, followed by chemotherapy and had a favorable prognosis. In the literature on yolk sac tumors presenting as a mediastinal mass, pediatric germ cell tumors have been reported very rarely in the posterior mediastinum.


Bir çocukta birincil posterior mediastinal germ hücreli tümör

Yolk sac tümörü en sık görülen germ hücre kaynaklı malin neoplazmadır ve genellikle bebek testisi ya da overlerinde ortaya çıkar. Nadir durumlarda, tümör sakrokoksigeal bölge, uterus, vajen, prostat, retroperitoneal bölge, karaciğer, mediasten (sıklıkla önde), pineal bez ve üçüncü ventrikül gibi ekstragonadal bölgelerden kaynaklanır. Agresif olarak tedavi edilmezlerse, yolk sac tümörlerinin seyri kötüdür. Burada, başlangıçta cerrahi uygulanan, sonrasında kemoterapi alan ve olumlu bir seyir gösteren, birincil posterior mediastinal yolk sac tümörü olan 3 yaşında bir erkek çocuğunu sunduk. Mediastinal kitle olarak prezente olan yolk sac tümörleri ile ilgili dizinde, çocuk germ hücreli tümörler arka mediastende çok nadir olarak bildirilmiştir.

Cite this article as: Gkampeta A, Soultana Tziola T, Tragiannidis A, Papageorgiou T, Spyridakis I, Hatzipantelis E. Primary posterior mediastinal germ cell tumor in a child. Turk Pediatri Ars 2019; 54(3): 185–8.

Files
EISSN 2757-6256