Turkish Archives of Pediatrics
Original Article

Levels of inflammatory cytokines from peripheral blood mononuclear cells of children with cow’s milk protein allergy

1.

Pediatric Research Center, Department of Medical and Surgical Sciences, University of Foggia, Foggia, Italy

2.

Department of Clinical and Experimental Medicine, University of Foggia, Foggia, Italy

3.

University Pediatric Unit, Department of Pediatrics, Scientific Institute “Casa Sollievo della Sofferenza”, University of Foggia, Italy

4.

European Paediatric Association/Union of National Paediatric Societies and Associations (EPA/UNEPSA), Berlin, Germany

Turk Arch Pediatr 2017; 52: 208-212
DOI: 10.5152/TurkPediatriArs.2017.6290
Read: 1085 Downloads: 699 Published: 01 December 2020

Aim: The aim of the study was to investigate the level of cytokines in cultures of cow’s milk protein- stimulated peripheral blood mononuclear cells of patients with cow’s milk protein allergy.
Material and Methods: Eleven children with cow’s milk protein allergy and 11 non-allergic controls were studied. Their peripheral blood mononuclear cells were cultured alone and in the presence of cow’s milk α-lactalbumin; β-lactoglobulin; αS 1, αS 2, β, and κ-casein fraction mixtures; and a cow’s protein mixture from whole milk. Production of cytokines, tumor necrosis factor-α, interleukin-10, and interleukin-12 were determined in culture supernatants.
Results: In cow’s milk protein-stimulated peripheral blood mononuclear cell cultures of children with cow’s milk protein allergy, tumor necrosis factor-α, interleukin-10, and interleukin-12 production was significantly higher than in non-allergic controls (p<0.05). No difference in cytokine production was found between cultures obtained from unstimulated peripheral blood mononuclear cell cultures of both cow’s milk protein allergy and non-allergic controls.
Conclusions: The findings of this preliminary study align with data from the literature suggesting that the investigation of tumor necrosis factor-α, interleukin-10, and interleukin-12 in cow’s milk protein-stimulated peripheral blood mononuclear cell cultures of children may be taken in further consideration to explore whether they might have a predictive role for cow’s milk protein allergy. Further studies are therefore needed to extensively investigate this issue.


İnek sütü proteini alerjisi olan çocukların periferik kan mononükleer hücrelerinde inflamatuar sitokin düzeyleri

Amaç: Çalışmanın amacı, inek sütü proteini alerjisi olan hastaların inek sütü proteini ile uyarılmış periferik mononükleer hücrelerinin kültürlerinde sitokin düzeylerini incelemekti.
Gereç ve Yöntemler: İnek sütü proteini alerjisi olan 11 çocuk ve alerjisi olmayan 11 kontrol incelendi. Bu çocukların periferik kan mononükleer hücreleri tek başına ve inek sütü α-laktalbümin; β-laktoglobülin; αS 1, αS 2, β ve κ-kazein fraksiyonu karışımları ve tam sütten elde edilen bir inek sütü protein karışımı varlığında kültüre edildi. Kültür süzüntülerinde, sitokinlerin (tümör nekroz faktörü-α, interlökin-10 ve interlökin-12) düzeyleri belirlendi.
Bulgular: İnek sütü proteini alerjisi olan çocukların inek sütü proteini ile uyarılmış periferik kan mononükleer hücre kültürlerinde; tümör nekroz faktörü-α, interlökin-10 ve interlökin-12 düzeyleri, alerjisi olmayan kontrollere göre anlamlı derecede daha yüksekti (p<0,05). İnek sütü proteini alerjisi olan çocuklar ve olmayan kontroller arasında uyarılmamış periferik kan mononükleer hücre kültürlerinde sitokin üretimi açısından fark saptanmadı.
Çıkarımlar: Bu ön çalışmanın bulguları, çocukların inek sütü proteini ile uyarılmış periferik kan mononükleer hücre kültürlerinde tümör nekroz faktörü-α, interlökin-10 ve interlökin-12’nin araştırıldığı dizindeki çalışmalar ile uyumludur ve sitokinlerin inek sütü proteini alerjisini öngörmedeki rolü araştırılırken göz önünde bulundurulabilir. Bu nedenle, bu konuyu kapsamlı bir şekilde araştırmak için daha fazla çalışmaya gereksinim vardır.

Cite this article as: D’Apolito F, Campanozzi A, Giardino I, Pettoello-Mantovani M. Levels of inflammatory cytokines from peripheral blood mononuclear cells of children with cow’s milk protein allergy. Turk Pediatri Ars 2017; 52: 208-12.

Files
EISSN 2757-6256