Turkish Archives of Pediatrics
Original Article

L-asparaginase therapy and complications in children with acute lymphoblastic leukemia

1.

Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Pediatrik Hematoloji Bilim Dalı, ELAZIĞ

2.

Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Çocuk Kardiyolojisi Bilim Dalı, Elazığ, Türkiye

3.

Fırat University Medical Faculty, Department of Pediatrics, Elazığ, Turkey

4.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Hematoloji-Onkoloji Bilim Dalı, ANKARA

Turk Arch Pediatr 2004; 39: 162-170
Read: 976 Downloads: 469 Published: 17 December 2020

Childhood acute lymphoblastic leukemia (ALL) is treated by combination chemotherapy with a number of drugs, always including the enzyme L asparaginase. Complications of this therapy include allergy, hyperglycemia, deficiency of plasma proteins, thrombotic and haemorrhagic diathesis, lipid abnormalities and pancreatitis. The paper reported here demonstrates adverse reactions in 25 children with ALL undergoing therapy with L-asparaginase and we discussed the clinical presentation, pathophysiology, and suggested treatment of the drug's adverse reactions.


Akut lenfoblastik lösemili çocuklarda L-asparajinaz tedavisi ve komplikasyonları

Çocukluk çağı akut lenfoblastik lösemi (ALL) tedavi protokolleri daima L-asparajinaz enzimini içeren, birçok ilaçtan oluşan kombinasyon kemoterapisi ile tedavi edilir. Bu tedavinin komplikasyonları alerji, hiperglisemi, plazma proteinlerinin eksikliği, trombotik ve hemorajik diyatez, lipit anomalileri ve pankreatiti içerir. Bu makalede L-asparajinaz alan 25 ALL'li çocukta oluşan yan etkiler bildirildi ve ilacın yan etkilerinin kliniği, patofizyolojisi ve tedavisi gözden geçirildi.

Files
EISSN 2757-6256