Turkish Archives of Pediatrics
Original Article

Knowledge and practice of general pediatricians about childhood asthma and its treatment

1.

Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi, Pediatrik Alerji Bilim Dalı ve Solunum Birimi, Manisa, Türkiye

2.

Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Manisa, Türkiye

Turk Arch Pediatr 2009; 44: 29-34
Read: 814 Downloads: 606 Published: 14 December 2020

Aim: It is essential educate general pediatricians about childhood asthma and its treatment to standardize care. The aim of this study was to evaluate knowledge and practice of pediatricians about childhood asthma and its treatment.
Material and Method: The study included 52 pediatricians who attended one of the seven meetings about asthma treatment. A questionnaire of 42 questions, 23 about asthma and its treatment and 19 about their practice were given before meeting.
Results: Hospital of residency did not change answers to the questions, but presence of private office and duration of practice did. Among pediatricians who owned private office, 82.4% said the sentence: “systemic steroids have a role in acute asthma exacerbation treatment” was true, compared to the 47.1% of the ones without private office (p= 0.014). Referral to pediatric allergy center during or after acute asthma exacerbation was significantly lower among the pediatricians who owned private Office (p= 0.002 and p= 0.016 respectively). Duration of practice as a pediatrician influenced knowledge about use of inhaled steroids in asthma (p=.005).
Conclusions: In conclusion, duration of practice and presence of private office influence knowledge and practice of general pediatricians about asthma and its treatment. The essence of postgraduate education to provide children more standardized treatment was emphasized with these results. (Turk Arch Ped 2009; 44: 29-34)


Genel çocuk uzmanlarının çocukluk çağı astımı ve tedavisi konusundaki bilgi durumu ve uygulamaları

Amaç: Genel pediatri uzmanlarının çocukluk çağı astımı ve tedavisi konusunda yeterli bilgi düzeyi etkin kontrol için gereklidir. Bu çalışmanın amacı, pediatristlerin çocukluk çağı astımı ve tedavisi konusunda bilgi ve uygulamalarının değerlendirilmesidir.
Gereç ve Yöntem: Çalışmaya astım tedavisi konusundaki yedi toplantıya katılan 52 pediatrist alındı. Toplantı öncesinde 23’ü astım, 19’u kendi uygulamaları hakkında toplam 42 soruluk anket uygulandı.
Bulgular: Verilen yanıtlar arasında asistanlık yapılan hastane fark yaratmazken, muayenehane varlığı ve çalışma süresinin fark oluşturduğu belirlendi. “Sistemik steroidlerin akut astım alevlenmesinde rolü vardır” cümlesini, muayenehanesi olan pediatristlerden %82,4’ü, olmayanların %47,1’i doğru değerlendirdi (p= 0,014). Akut astım alevlenme sırası ve sonrasında pediatrik alerji merkezine sevk etme, muayenehanesi olanlarda anlamlı düşüktü (sırası ile p= 0,002 ve p= 0,016). Pediatrist olarak çalışma süresinin astımda inhale steroid kullanımı konusundaki bilgiyi etkilediği belirlendi (p=.005).
Çıkarımlar: Sonuç olarak, uzmanlık süresi ve muayenehane varlığının, genel pediatristlerin astım ve tedavisi konusundaki bilgi ve uygulamalarını anlamlı olarak etkilediği saptanmıştır. Bu sonuçlarla astımlı çocuklara daha standardize ve etkin bakım sağlanabilmesi için mezuniyet sonrası eğitimin gerekliliği vurgulanmıştır.(Turk Arş  Ped 2009; 44: 29-34)

Files
EISSN 2757-6256