Turkish Archives of Pediatrics
Case Report

Gastrointestinal sarcoidosis presenting with malabsorption at an early age

1.

Department of Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition, Marmara University Faculty of Medicine, İstanbul, Turkey

Turk Arch Pediatr 2020; 55: 441-444
DOI: 10.14744/TurkPediatriArs.2019.93274
Read: 1011 Downloads: 466 Published: 17 December 2020

Sarcoidosis is a chronic multisystemic granulomatous disease that predominantly involves the thoracic lymph nodes and lungs and primarily occurs in young adults. Isolated extrapulmonary localization is uncommon in adults, and exceptionally rare in the pediatric age group. A 4-year-old male patient with chronic diarrhea and abdominal distention for the last 8 months is presented. Endoscopic biopsies, obtained during gastroscopy and colonoscopy, revealed noncaseating granulomas in all segments of the gastrointestinal tract. A noncaseating granuloma was also demonstrated in the liver biopsy. Granulomatous inflammation of both the gastrointestinal system and liver along with elevated serum angiotensin-converting enzyme were consistent with sarcoidosis. The peculiarity of our pediatric sarcoidosis was the involvement of whole gastrointestinal system, which is exceptionally rare in all age groups. Furthermore, this is the youngest case in the literature with gastrointestinal and hepatic sarcoidosis in the absence of pulmonary involvement at onset.


Erken yaşta malabsorbsiyon ile ortaya çıkan gastrointestinal sarkoidoz olgusu

Sarkoidoz, ağırlıklı olarak torasik lenf nodları ve akciğerleri tutan bir kronik multisistemik granülomatöz hastalıktır ve çoğunlukla genç erişkinlerde görülür. İzole ekstrapulmoner tutulum erişkinlerde sık görülmemekle birlikte çocukluk yaş grubunda çok daha nadirdir. Son 8 aydır kronik ishal ve abdominal distansiyonu olan 4 yaşında bir erkek hasta sunuldu. Gastroskopi ve kolonoskopide alınan biyopsilerde, gastrointestinal sistemin tüm segmentlerinde nonkazeifiye granülomlar tespit edildi. Ayrıca, karaciğer biyopsisinde de nonkazeifiye granülom saptandı. Hem gastrointestinal sistemin hem de karaciğerin granülomatöz inflamasyonu, anjiotensin-dönüştürücü enzim yüksekliği ile birlikte değerlendirildiğinde sarkoidoz ile uyumlu görüldü. Pediatrik sarkoidoz olgumuzun en önemli özelliği, tüm yaş gruplarında son derece nadir görülen gastrointestinal sistem tutulumunun vakamızda yaygın olarak saptanmasıydı. Ayrıca bu olgu başlangıçta akciğer tutulumu olmadan, gastrointestinal ve hepatik tutulumun birlikte görüldüğü dizindeki en genç olgudur.

Cite this article as: Kalaycık Şengül Ö, Şahin Akkelle B, Volkan B, Tutar E, Çelikel ÇA, Ertem D. Gastrointestinal sarcoidosis presenting with malabsorption at an early age. Turk Pediatri Ars 2020; 55(4): 441–4.

Files
EISSN 2757-6256