Turkish Archives of Pediatrics
Original Article

Evaluation of children poisoned with calcium channel blocker or beta blocker drugs

1.

Adıyaman Medical Faculty, Department of Pediatrics, Adıyaman, Turkey

2.

Çukurova Medical Faculty, Division of Pediatric Intensive Care, Adana, Turkey

3.

Çukurova Medical Faculty, Division of Pediatric Emergency, Adana, Turkey

Turk Arch Pediatr 2013; 48: 138-144
DOI: 10.4274/tpa.133
Read: 1398 Downloads: 784 Published: 09 December 2020

Aim: Calcium channel blockers (CCB) and beta blockers (BB) are primarily used to treat hypertension. Overdose of these medications can occur by accidental ingestion or ingestion for suicide attempt. Morbidity and mortality are higher in these poisonings compared to other poisonings. In this study, BB or CCB drug poisoning cases are discussed and the literature is reviewed.
Material and Method: Between January 2011 and July 2012, 590 cases of drug poisoning were admitted in the Pediatric Intensive Care Unit. In this study, 16 of these 590 subjects who were poisoned with calcium channel blockers or beta blockers were evaluated. 11 (68.8%) patients were female and 5 (31.2%) were male. Mean age of the patients was 11.8±5.94 (2.5-18) years.
Results: Hypotension was the most common clinical sign in CCB poisoning. Two patients were asymptomatic. On ECG, QT prolongation was found in four patients, AV block was found in two patients and ST depression was found in one patient. Nausea, vomiting, hypotension, lethargy and tremor were the most common clinical findings in patients with BB intoxication. Although seven patients had normal ECG, one patient had QT prolongation and one patient had Wolff–Parkinson–White syndrome. Only dopamine was given to two patients with CCB poisoning, dopamine and dobutamine were given to one patient and dopamine, dobutamine, epinephrine, norepinephrine, glucagon and insulin were given to another patient. Inotropic drugs were not given to any patient with BB poisoning. IV Ca-gluconate was given to all patients with CCB poisoning except two patients who were asymptomatic. 15 patients were discharged, while one patient with CCB poisoning was lost.
Conclusions: Because the prognosis of CCB or BB poisoning may be very severe, these patients should be followed up in a fully-equipped pediatric intensive care unit. (Turk Arch Ped 2013; 48: 138-44)


Kalsiyum kanal blokeri veya beta bloker ilaçlarla zehirlenen çocukların değerlendirilmesi

Amaç: Kalsiyum kanal blokeri ve beta bloker ilaçlar çoğunlukla hipertansiyon tedavisinde kullanılmaktadır. Çocuklarda bazen yanlışlıkla, bazen de özkıyım amaçlı doz aşımı meydana gelebilmektedir. Bu tip zehirlenmelerde hastalık ve ölüm diğer zehirlenmelere kıyasla daha fazla olmaktadır. Bu çalışmada, kalsiyum kanal blokeri veya beta bloker ilaçlar ile oluşan zehirlenme olguları, literatür bilgileri ışığında tartışılmıştır.
Gereç ve Yöntem: Ocak 2011 ile Temmuz 2012 ayları arasında Çocuk Yoğun Bakım Birimi’nde izlenen 590 ilaç zehirlenmesi olgusundan kalsiyum kanal blokeri veya beta bloker ilaçlar ile zehirlenen 16 olgu değerlendirmeye alındı. Hastaların 11'i (%68,8) kız, beşi (%31,2) erkekti. Hastaların ortalama yaşı 11,8±5,94 (2,5-18) yıl idi.
Bulgular: Kalsiyum kanal bloker ilaç zehirlenmesi hastalarında en sık klinik bulgu hipotansiyon idi. İki hasta ise bulgusuzdu. Elektrokardiyografide dört hastada QT uzaması, iki hastada AV blok ve bir hastada ST çökmesi saptandı. Beta bloker ilaç zehirlenmesi hastalarında, bulantı, kusma, hipotansiyon, uykuya eğilim ve ellerde titreme en sık gözlenen klinik bulgulardı. Yedi hastada elektrokardiyografi normal iken; bir hastada QT uzaması ve bir hastada da Wolff–Parkinson–White sendromu vardı. İki kalsiyum kanal bloker ilaç zehirlenmesi hastasına sadece dopamin, birine dopamin ve dobutamin, birine de dopamin, dobutamin, adrenalin, noradrenalin, glükagon ve insülin verilmişti. Hiçbir beta bloker ilaç zehirlenmesi hastasına inotrop verilmemişti. Bulgusuz olan iki hasta dışında, tüm kalsiyum kanal bloker ilaç zehirlenmesi hastalarına damardan Ca-glükonat destek tedavisi verilmişti. On beş hasta şifa ile taburcu edilmiş iken; bir kalsiyum kanal bloker zehirlenmesi kaybedilmişti.
Çıkarımlar: Kalsiyum kanal blokeri veya beta bloker ilaçlarla oluşan zehirlenmeler, çok ağır seyredebilen zehirlenmeler olduğundan, bu hastalar tam donanımlı çocuk yoğun bakım birimlerinde izlenmelidir. (Türk Ped Arş 2013; 48: 138-44)

Files
EISSN 2757-6256