Turkish Archives of Pediatrics
Original Article

Evaluation of cardiac functions of infants of diabetic mothers using tissue Doppler echocardiography

1.

Department of Pediatrics, Selçuk University Faculty of Medicine, Konya, Turkey

2.

Department of Pediatrics, Division of Pediatric Cardiology, Necmettin Erbakan Univerity Faculty of Medicine, Konya, Turkey

Turk Arch Pediatr 2014; 49: 25-29
DOI: 10.5152/tpa.2014.843
Read: 1141 Downloads: 864 Published: 06 December 2020

Aim: Transient cardiac hypertrophy occurs in infants of diabetic mothers. The effect of this state on cardiac functions was investigated with a casecontrol study using tissue Doppler technique.

Material and Methods: In this study, right and left ventricle systolic and diastolic functions of 45 term babies of diabetic mothers and 50 healthy term newborns were examined using tissue Doppler echocardiography.

Results: The septum was found to be thick in 16 (36%) of the babies of diabetic mothers. Both the left and right ventricle myocardial velocities were found to be lower in the babies of diabetic mothers compared to the control group. In our study, the Em/Am ratio was found to be below one only in the babies of diabetic mothers in the left ventricle in contrast to the control group. In addition, the Em/Am ratio in the septum and right ventricle was found to be below one both in the babies of diabetic mothers (group 1, 2) and control group. The calculated Tei index was found to be higher in the babies of diabetic mothers who had a thicker interventricular septum compared to the control group.

Conclusion: Interventricular septal thickening in babies of diabetic mothers disrupt the diastolic function of both ventricles. This can be demonstrated by tissue Doppler echocardiography. These results show that diastolic function is disrupted in both ventricles in babies of diabetic mothers and only in the right ventricle in healthy babies. It was thought that this could be explained by right ventricular dysfunction arising from physiological pulmonary hypertension in the neonatal period. Subclinical right and left ventricular diastolic dysfunctions which we found by tissue Doppler indicate that babies of diabetic mothers especially with a thick septum should be closely monitored. (Türk Ped Arş 2014; 49: 25-9)


Diyabetik anne bebeklerinde kalp işlevlerinin doku Doppler ekokardiyografi ile değerlendirilmesi

 

Amaç: Diyabetik anne bebeklerinde geçici kalp hipertrofi olmaktadır. Olgu kontrol çalışması ile bu durumun kalp işlevlerine olan etkisi doku Doppler tekniği kullanılarak araştırılmıştır.

Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmada, 45 zamanında doğmuş diyabetik anne bebeği ve 50 sağlıklı zamanında doğmuş yenidoğanın, sağ ve sol ventrikül sistolik ve diyastolik işlevleri doku Doppler ekokardiyografi ile incelenmiştir.

Bulgular: Diyabetik anne bebeklerinden 16’sında (%36) septum kalın saptandı. Diyabetik anne bebeklerinde hem sol hem de sağ ventrikül miyokard velositeleri kontrol grubuna göre düşük saptandı. Bizim çalışmamızda, sol ventrikülde kontrol grubundan farklı olarak yalnızca diyabetik anne bebeği grubunda Em/Am oranı birin altında bulunmuştur. Ayrıca diyabetik anne bebeği (grup 1, 2) ve kontrol grubunda septum ve sağ ventrikülde bakılan Em/Am oranı birin altında bulundu. Hesaplanan Tei indeksi interventriküler septumu kalın olan diyabetik anne bebeklerinde kontrol grubundan daha yüksek bulundu.

Çıkarımlar: Diyabetik anne bebeklerinde interventriküler septal kalınlaşma her iki ventrikül diyastolik işlevlerini bozmaktadır. Bu durum doku Doppler ekokardiyografi ile gösterilebilir. Bu sonuçlar diyastolik işlevlerin diyabetik anne bebeği grubunda her iki ventrikülde ve sağlıklı bebeklerde sadece sağ ventrikülde bozulduğunu göstermektedir. Bu durumun yenidoğan döneminde var olan fizyolojik akciğer hipertansiyon sonucu gelişen sağ ventrikül işlev bozukluğu ile açıklanabileceği düşünülmüştür. Doku Doppleri ile saptadığımız subklinik sağ ve sol ventrikül diyastolik işlev bozuklukları, özellikle septumu kalın diyabetik anne bebeklerinin yakın olarak izlenmesi gerektiğini göstermektedir. (Türk Ped Arş 2014; 49: 25-9)

Files
EISSN 2757-6256