Turkish Archives of Pediatrics
Case Report

Diabulimia, a Type I diabetes mellitus-specific eating disorder

1.

Department of Child and Adolescent Psychiatry, Kocaeli University School of Medicine, Kocaeli, Turkey

Turk Arch Pediatr 2017; 52: 46-49
DOI: 10.5152/TurkPediatriArs.2017.2366
Read: 2273 Downloads: 956 Published: 30 November 2020

Type I diabetes mellitus is the most common endocrinologic disorder affecting pediatric patients. Diet regimen adaptations in patients with diabetes may result in focusing on only diet and weight control, which causes eating disorders more often in these patients. Diabulimia is an eating disorder specific to patients with diabetes characterized by limiting and/or skipping insulin dosing. It is well observed that diet management and insulin treatment are withheld for body appearence and social acceptance issues, especially in patients whose disease is diagnosed during adolescence. We hereby present a patient who was diagnosed as having diabetes at the age of 12 years and skipped insulin doses in order to control weight and was subsequently diagnosed as having diabulimia. (Turk Pediatri Ars 2017; 52: 46-9)


Tip 1 diyabetes mellitusa özgü yeme bozukluğu ‘’diyabulimia’’

Tip 1 diyabetes mellitus, çocukları etkileyen en sık endokrinolojik bozukluktur. Diyabet nedeni ile uyulması gereken diyet listesi, yiyecek ve kilo kontrolüne odaklanılmasına yol açabilmekte, bu nedenle yeme bozukluğu bu hastalarda daha sık görülebilmektedir. “Diyabulimia”; diyabetlilere has bir yeme bozukluğudur ve kilo kontrolü amacıyla insülin dozunu kısıtlama ya/ya da atlama ile belirgindir. Sıklıkla bu bozukluğa tıkınırcasına yeme atakları ve beden algı bozukluğu eşlik etmektedir. Özellikle ergenlik döneminde diyabet tanısı alan olgularda; sosyal çevre kabulü açısından dış görünüşe önem verme ve kilo kontrolü sağlama amacıyla diyet uygulama ve insülin tedavisinde aksama gözlenmektedir. Yazımızda; 12 yaşında diyabet tanısı alan, tedavi ve izlemlerinde insülin dozunu atlayarak kilo kontrolünü sağlamaya çalışan, yapılan değerlendirmeler sonucunda “diyabulimia” tanısı alan bir ergen sunulmuştur. (Turk Pediatri Ars 2017; 52: 46-9)

Cite this article as: Mehmet Fatih Kınık, Ferda Volkan Gönüllü, Zeynep Vatansever, Işık Karakaya. Diabulimia, a Type I diabetes mellitus-specific eating disorder. Turk Pediatri Ars . 2017; 52(1): 46-49

Files
EISSN 2757-6256