Turkish Archives of Pediatrics
Review

Chronic nonspecific diarrhea

1.

İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Gastroenteroloji Hepatoloji ve Beslenme Bilim Dalı, İSTANBUL

Turk Arch Pediatr 2004; 39: 53-57
Read: 684 Downloads: 423 Published: 17 December 2020

Chronic nonspecific diarrhea presents in toddlers aged between age 6 months and 3 years, frequent and loose stools of longer than 3 weeks duration but without evidence of other gastrointestinal illness or failure to thrive. It is contributed to factors such as disordered intestinal motility, excess fluid intake, low dietary fat intake and carbohydrate malabsorbtion. Most of the cases recover by dietary management.


Kronik non-spesifik ishal

Kronik non spesifik ishal, genellikle 6 ay-3 yaş arası çocuklarda görülen ve 3-4 haftadan fazla süren, içinde müküs ve yiyecek artıklarının bulunduğu şekilsiz, sulu dışkılamanın olduğu bir tablodur. Yeterli kalori alan olguların büyüme ve gelişmesi normaldir. Motilite bozukluğu, sıvı alımındaki fazlalık, yetersiz yağ alımı veya meyvelerde bulunan karbonhidratların emilimindeki bozukluk suçlanan faktörlerdir. Olguların büyük bir kısmı diyetin düzenlenmesi ile düzelir.

Files
EISSN 2757-6256