Turkish Archives of Pediatrics
Review

Childhood Leukemias

1.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Çocuk Hematoloji-Onkoloji ve Acil Pediatri Bilim Dalları

Turk Arch Pediatr 2006; 41: 189-196
Read: 560 Downloads: 393 Published: 16 December 2020

Leukemia is a curable disease with unknown etiologyin the pediatric age group. Cure rates approaching 75% can be achieved with combination chemotherapy but this percentage disguises success rates that vary from 10% to 90% with the different biological and clinical subtypes of the disease. Studies pointing to environmental factors such as infections and chemical exposures indicate possible risk factors in childhood leukemia. Primary prevention should remain an ultimate goal, along with further advancements in therapeutic and control of infection. In this review current data for the etiology, diagnostic and therapy modialities are discussed.


Çocukluk çağı lösemileri

Çocukluk çağında lösemi sebebi bilinmeyen, tedavi edilebilen bir hastalıktır. Çoklu tedavi yöntemleri ile iyileşme oranı %75 civarına ulaşsa da bu rakam değişik biyolojik alt sınıflar nedeniyle %10 ile %90 arasında çok büyük fark gösteren sonuçları maskelemektedir. Enfeksiyon ve kimyasal maddelere dikkat çeken çalışmalar çocukluk çağı lösemisi için olası etmenleri işaret etmektedirler. Hastalığın önlenmesi hedefimiz olmalı, bu sırada enfeksiyon kontrolü ve tedavisi de göz önüne alınmalıdır. Bu derlemede etioloji, tanı ve tedavi hakkındaki son bilgiler ele alınmıştır.

Files
EISSN 2757-6256