Turkish Archives of Pediatrics
Invited Editor

Chest pain in children and adolescents

1.

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye

Turk Arch Pediatr 2010; 45: 2-5
Read: 633 Downloads: 668 Published: 13 December 2020

Chest pain is a common complaint which is usually related to non-cardiac causes in children and adolescents. Musculoskeletal system, lungs, gastrointestinal system, heart, psychiatric causes may be the source of the pain. Long lasting, recurrent, sharp pain which is not related with exercise is usually benign and the cause of the pain can not be found in some patients. These are called as idiopathic chest pain. Despite the rarity of cardiac causes, exclusion of cardiac disease is important in the differential diagnosis since they can lead to mortality and morbidity. Cardiac chest pain must be considered in patients with exercise related, burning or squeezing pain over the sternum which can radiate towards the left arm or neck. Positive family history, accompanying symptoms such as syncope, palpitation, decreased exercise capacity, abnormal physical or electrocardiographic findings are indications for detailed cardiac investigation.(Turk Arch Ped 2010; 45: 2-5)


Çocuk ve ergenlerde göğüs ağrısı

Çocuk ve ergenlerde göğüs ağrısı sık görülen ve çoğu kez kalp dışı nedenlerle ortaya çıkan bir yakınmadır. Kas-iskelet sistemi, akciğerler, sindirim sistemi, kalp, psikiyatrik nedenler ağrının kaynağı olabilir. Uzun süredir devam eden, tekrarlayan, batıcı, egzersizle ilişkisiz göğüs ağrıları genellikle iyi huyludur ve herhangi bir neden saptanamayabilir. Bunlar idiyopatik göğüs ağrısı olarak adlandırılır. Kalp kökenli nedenler nadir görülse de önemli bir hastalık ve ölüm ile ilişkili olduklarından ayırıcı tanıda dışlanmaları önem taşır. Göğüs duvarında orta hatta hissedilen, eforla ilişkili yanma ya da basınç hissi şeklindeki, sol kola ya da boyuna yayılan ağrılar daha çok kalp kökenli nedeni düşündürür. Aile öyküsünün pozitifliği, eşlik eden çarpıntı, senkop, efor kapasitesinde azalma, anormal fizik muayene ve elektrokardiyografi bulguları hastaların kalp açısından ayrıntılı olarak tetkikini gerektirir.(Turk Arş Ped 2010; 45: 2-5)

Files
EISSN 2757-6256