Turkish Archives of Pediatrics
Invited Author

Anterior abdominal wall anomalies

1.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Çocuk Ürolojisi Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye

Turk Arch Pediatr 2010; 45: S29-S34
DOI: 10.4274/Turk Ped Ars.45.29
Read: 778 Downloads: 335 Published: 14 December 2020

Anterior abdominal wall defects consists of omphalocele, gastroschisis, umblical hernia and exstrophy-epispadias complex. This section is written for the diagnosis and treatment of those anomalies which are summarized by figures. Managment of abdominal wall defects requires collaboration between the Pediatricians and Pediatric Surgeons. The pitfalls of preoperative and postoperative care from the respect of Pediatrics and intensive care unit are established. Especially the exstrophy-epispadias complex is a life long diasease, special attention for the diagnosis and treatment of mainly the urogenital and associated malformations must be given on the long term follow-up. Patient transfer to specialized centers of Pediatric Urology, in the field of exstrophy-epispadias-complex is recommended. (Turk Arch Ped 2010; 45 Suppl: 29-34)


Karın ön duvarı anomalileri

Omfalosel, gastroşizis, umbilikal herni ve ekstrofi-epispadias kompleksi en sık görülen karın ön duvarı anomalileridir. Bu bölüm bu anomalilerin tanı ve tedavisinin resim ve çizimler ile anlatımı için yazılmıştır. Karın ön duvarı anomalilerinin tedavisinde Pediatristler ve Çocuk Cerrahları arasında işbirliği yapılmalıdır. Pediatrik ve yoğun bakım açısından ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası bakıma ait ilkeler belirlenmiştir. Özellikle ekstrofi-epispadias kompleksi, hayat boyu takip ve tedavi gerektiren bir hastalıktır. Uzun takipte sıklıkla ürogenital ve eşlik eden diğer anomalilerin tanınıp tedavisine önem verilmesi gerekir. Ekstrofi-epispadias-kompleks tedavisi için hastaların bu anomali açısından deneyimli Çocuk Ürolojisi merkezlerine yönlendirilmesi önerilir.(Turk Arş Ped 2010; 45 Suppl: 29-34)

Files
EISSN 2757-6256