Turkish Archives of Pediatrics
Case Report

Abdominal pain in a patient with sickle cell disease with multiple complications

1.

Health Research Institute, Non-Communicable Pediatric Diseases Research Center, Babol, Iran

Turk Arch Pediatr 2019; 54: 267-271
DOI: 10.14744/TurkPediatriArs.2018.05668
Read: 1011 Downloads: 413 Published: 27 November 2020

Sickle cell disease is an inherited autosomal recessive hemoglobinopathy. Acute abdominal pain is the cause of hospitalization in 10% of patients with sickle cell disease and usually occurs during vaso-occlusion or distal tissue ischemia. Determining the etiology of abdominal pain is very difficult in these patients because it is associated with several rare diagnoses, such as pancreatitis and splenic abscess in some patients. We represent a 14-year-old boy with sickle cell disease who was hospitalized due to acute abdominal pain and indicated multiple and scarce disturbances in the spleen and hepatobiliary system.


Çoklu komplikasyonlarla birlikte orak hücre hastalığı olan bir hastada karın ağrısı

Orak hücre hastalığı, otozomal resesif kalıtım geçişli bir hemoglobinopatidir. Orak hücre hastalığı olan hastaların %10’unda hastaneye yatış nedeni akut karın ağrısıdır ve bu durum genellikle vazo-okluzif tıkanma ya da enfarktif kriz, distal doku iskemisi esnasında ortaya çıkar. Bu hastalarda, karın ağrısının etiyolojisinin tanısı çok zordur, Çünkü bazı hastalarda pankreatit ve dalak absesi gibi bazı nadir durumlarla ilişkili olabilir. Burada, akut karın ağrısı nedeni ile yatırılan, orak hücre hastalığı olan ve dalak ve hepatobiliyer sistemde nadir görülen çoklu bozukluklar gösteren 14 yaşında bir erkek çocuğunu sunuyoruz.

Cite this article as: Mehrabani S, Tammadoni A, Osia S. Abdominal pain in a patient with sickle cell disease with multiple complications. Turk Pediatri Ars 2019; 54(4): 267–71.

Files
EISSN 2757-6256