Donohue syndrome (Leprechaunism) is characterized by severe insulin resistance, hyperinsulinemia, postprandial hyperglycemia, preprandial hypoglycemia, intrauterine and postnatal growth retardation, dysmorphic findings, and clinical and laboratory findings of hyperandrogenemia due to homozygous or compound heterozygous inactivating mutations in the insulin receptor gene. A female newborn presented with lack of subcutaneous fat tissue, bilateral simian creases, hypertrichosis, especially on her face, gingival hypertrophy, cliteromegaly, and prominent nipples. Her laboratory tests revealed hyperandrogenism, postprandial hyperglycemia and preprandial hypoglycemia, and very high concurrent insulin levels. She was diagnosed as having Donohue syndrome. Metformin and continuous nasogastric feeding were administrated. During follow-up, relatively good glycemic control was obtained. However, severe hypertrophic obstructive cardiomyopathy and severe malnutrition developed. She died aged 75 days of severe heart failure and pneumonia. Her INSR gene analysis revealed a compound heterozygous mutation. One of these mutations was a p.R813 (c.2437C>T) mutation, which was defined previously and shown also in her father, the other mutation was a novel p.777-790delVAAFPNTSSTSVPT mutation, also shown in her mother. The parents were heterozygous for these mutations.
Yeni bir insülin reseptör gen mutasyonunun tanımlandığı bir Donohue sendromu “Leprechaunism” olgusu
Donohue sendromu “Leprechaunism”, insülin reseptör geninde homozigot ve bileşik heterozigot işlev kaybettirici mutasyonların neden olduğu ağır insülin direnci, hiperinsülinizm, beslenme sonrası hiperglisemi, beslenme öncesi hipoglisemi, rahim içi ve doğum sonrası büyüme geriliği, dismorfik bulgular, klinik ve laboratuvar hiperandrojenizm ile belirgin bir hastalıktır. Yenidoğan bir kız bebeğin fizik bakısında: derialtı yağ dokusu azlığı, iki taraflı simian çizgisi, yüzde belirgin hipertrikozis, diş eti hipertrofisi, klitoris büyüklüğü ve belirgin meme başları; laboratuvar incelemesinde: hiperandrojenizm, beslenme sonrası hiperglisemi ve beslenme öncesi hipoglisemi atakları ile eş zamanlı çok yüksek insülin düzeyleri saptandı. Bu bulgular ile hastaya Donohue sendromu tanısı konuldu. Metformin ve devamlı nazogastrik beslenme başlandı. İzlemde göreceli iyi glisemik kontrol sağlanmasına rağmen ağır hipertrofik obstrüktif kardiyomiyopati ve ağır derecede beslenme bozukluğu gelişti. Hasta 75 günlükken ağır pnömoni ve kalp yetersizliği nedenleriyle kaybedildi. Hastamızın insülin reseptör geninde bileşik heterozigot mutasyon saptandı. Bu mutasyonlardan biri; babasında da heterozigot olarak saptanan, bilinen bir p.R813 (c.2437C>T) mutasyonu, diğeri ise annesinde de heterozigot olarak saptanan yeni bir p.777- 790delVAAFPNTSSTSVPT mutasyonu idi.
Cite this article as: Kirel B, Bozdağ Ö, Köşger P, Durmuş Aydoğdu S, Alıncak E, Tekin N. A case of Donohue syndrome “Leprechaunism” with a novel mutation in the insulin receptor gene. Turk Pediatri Ars 2017; 52: 226-30.