Turkish Archives of Pediatrics
Original Article

Analysis of pediatric forensic cases presented to emergency department

1.

Dışkapı Yıldırım Beyazıt Education and Research Hospital, Division of Emergency Medicine, Ankara, Turkey

2.

Hacettepe University, Medical Faculty, Division of Emergency Medicine, Ankara, Turkey

3.

Başkent University, Medical Faculty, Division of Emergency Medicine, Ankara, Turkey

Turk Arch Pediatr 2013; 48: 235-240
DOI: 10.4274/tpa.266
Read: 1017 Downloads: 747 Published: 09 December 2020

Aim: Emergency services are departments where forensic cases are first admitted and their examination, diagnosis and treatments are performed. This study aimed to evaluate demographic and epidemiologic characteristics, reasons for presentation, admission time, and hospitalization and mortality rates in pediatric forensic cases presented to an emergency department.
Material and Method: Pediatric forensic cases below the age of 16 years who were admitted to an emergency department of a training research hospital within a 1-year period were evaluated retrospectively. The cases were evaluated in two groups as traumatic (traffic accidents, assault, occupational accident, sharp object injury, falls from high, gunshot injuries) and non-traumatic (suicide attempt, carbon monoxide intoxication) admissions.
Results: 1494 cases were included. The mean age was 8.8±4.37 years, and 66% (n=986) of the cases were male. The majority of the cases (29.5%) were in the 7-10-year age group. The most common reason for presentation was traffic accident (76.4%), followed by fall from high (12.7%) and assault (6.1%). Cases were mostly admitted in the evenings and summer months. Of the cases, 9.2% was hospitalized and 1.9% required intensive care unit stay; mortality rate was 0.4%.
Conclusions: Most forensic cases in childhood are preventable health problems. Identification of forensic case profiles of each region is needed to develop new strategies, take preventive measures and provide appropriate treatment approaches in emergency departments. (Turk Arch Ped 2013; 48: 235-40)


Acil servise başvuran çocuk adli olguların analizi

Amaç: Acil servisler adli olguların ilk başvurduğu, tetkik, tanı ve tedavilerinin yapıldığı yerlerdir. Bu çalışmanın amacı bir eğitim araştırma hastanesi acil servisine başvuran çocuk adli olguların demografik epidemiyolojik özelliklerini ortaya koymak, başvuru nedenlerini, başvuru
zamanlarını ve yatış ve ölüm oranlarını belirlemektir.
Gereç ve Yöntem: Bir eğitim araştırma hastanesinde acil servise bir yıl içinde başvuruda bulunan 16 yaş altı olan çocuk adli olgular geriye dönük olarak değerlendirildi. Çocuk adli olgular; travmatik olan (trafik kazaları, darp, iş kazası, kesici-delici alet yaralanması, yüksekten
düşme, ateşli silah yaralanması ve diğer) ve travmatik olmayan çocuk adli olgular (intihar girişimi, karbonmonoksit entoksikasyonu) olarak iki grupta incelendi.
Bulgular: Bu çalışmada değerlendirilen 1494 çocuk adli olguların yaş ortalaması 8,8±4,37 yıl olup bu çocuk adli olguların %66’sı erkekti (n=986). Çalışmada en fazla başvuru 7-10 yaş grubunda idi (%29,5). En sık başvuru nedeni trafik kazası (%76,4) olarak saptandı,
bunu %12,7 ile yüksekten düşme ve %6,1 ile darp izledi. Çocuk adli olguların en fazla yaz aylarında ve akşam saatlerinde başvurduğu gözlendi. Olguların %9,2’sinin yatırılarak tedavi edildiği ve %1,9’una yoğun bakım yatışı gerektiği ve ölüm oranının %0,4 olduğu saptandı.
Çıkarımlar: Çocukluk çağındaki adli olguların büyük çoğunluğu önlenebilir sağlık sorunlarıdır. Yeni yöntemlerin geliştirilmesi, koruyucu önlemlerin alınması ve acil servislerde uygun tıbbi yaklaşım sağlanabilmesi için her bölgenin adli olgu tutumlarının belirlenmesi önemlidir. (Türk Ped Arş 2013; 48: 235-40)

Files
EISSN 2757-6256