Turkish Archives of Pediatrics
Original Article

Behavioral problems of encopretic children and their familial characteristics

1.

İstanbul University, Cerrahpaşa Medical Faculty, Department of Child and Adolescent Psychiatry, İstanbul, Turkey

2.

Child and Adolescent Psychiatry, Diyarbakır Children’s Hospital, Diyarbakır, Turkey

3.

Child and Adolescent Psychiatry, Çorum Public Hospital, Çorum, Turkey

Turk Arch Pediatr 2012; 47: 33-37
DOI: 10.4274/tpa.582
Read: 1360 Downloads: 893 Published: 10 December 2020

Aim: The aim of this study was to assess behavioral problems in children with encopresis as well as anxiety levels of the mothers and marital problems of the parents.
Material and Method: The case group included 31 boys with encopresis and their mothers; the control group included 26 boys who did not haveMarital Conflict Questionnaire (MCQ) were used. The mean scores of the scales of the two groups were compared by Mann-Whitney U test the study approved by the ethics committe of Cerrahpasa Medical Faculty. (No:17.12.2007/34516)d attention problem scores were significantly higher; CBCL competency total scores and school scores were significantly lower in the case group. In addition, MCQ scores were significantly higher in the encopresis group. Maternal STAI-II scores did not differ significantly between the groups.
Conclusions: Attention and behavior problems may be the target of interventions for treatment of encopresis in children. Treatment of these problems may increase treatment compliance and prevent conflicts that may occur within the family in relation to these problems. Addressing severe marital problems that may be a source of distress and worsening factor for treatment may contribute to the treatment of these children. (Turk Arch Ped 2012; 47: 33-7)


Enkoprezisi olan çocuklarda davranış sorunları ve bazı ailesel özellikler

Amaç: Bu çalışmada enkoprezisi olan çocuklarda görülen davranışsal sorunların, bu çocukların annelerinin kaygı düzeylerinin ve ailelerindeki evlilik sorunlarının araştırılması amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Olgu grubu olarak enkoprezis tanısı konulan 31 erkek çocuk ve anneleri, kontrol grubu olarak kronik hastalığı olmayan, çocuk hastalıkları polikliniğine başvurmuş 26 erkek çocuk ve anneleri alındı. Değerlendirme gereçleri olarak Çocuklar ve Gençler İçin Davranış Değerlendirme Ölçeği (ÇDDÖ), Sürekli Kaygı Ölçeği (SKÖ), Evlilik Çatışma Ölçeği kullanıldı (EÇÖ). Her iki gruptan elde edilen ölçeklerin ortalama puanları Mann-Whitney U testi ile karşılaştırıldı. Çalışma öncesinde Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Etik Kurulundan onay alındı (17.12.2007/34516).
Bulgular: Enkoprezis grubunda kontrollere göre ÇDDÖ toplam sorun puanları, dışsallaştırma, saldırgan davranış, suça yönelik davranış ve dikkat sorun puanları anlamlı olarak daha yüksek; ÇDDÖ yeterlilik ölçeği toplam puanları ve okul yeterlilik puanları ise daha düşük bulundu. Öte yandan enkoprezis grubunda EÇÖ puanları kontrollere göre daha yüksek bulundu. Annelerin SKÖ puanları açısından gruplar arasında bir fark saptanmadı.
Çıkarımlar: Özellikle dikkat ve davranış sorunlarına yönelik tedaviler enkoprezisi olan çocukların tedaviye uyumunu arttırabilir ve bu sorunlara bağlı olarak aile içinde oluşabilecek çatışmaları engelleyebilir. Çocuk için stres etmeni olan, aile işlevselliğini ve tedavinin gidişini bozabilecek ciddi evlilik sorunlarının ele alınması da bu çocukların tedavisine katkıda bulunabilir. (Türk Ped Arfl 2012; 47: 33-7)

Files
EISSN 2757-6256