Turkish Archives of Pediatrics
Case Report

Autoimmune rhomboencephalitis: A pediatric case report

1.

Department of Pediatrics, Desio Hospital, ASST Monza, Italy; Student in Biomedical Sciences, University of Florence, Piazza San Marco, Italy

2.

Neuroradiology section, ASST Monza, San Gerardo Hospital, Monza, Italy

3.

Pediatric Highly Intensive Care Unit, Fondazione IRCCS Ca’ Granda Ospedale Maggiore Policlinico, Milan, Italy

4.

Department of Neuroscience, Fondazione IRCCS, Ca’ Granda, Ospedale Maggiore Policlinico, University of Milan, Milan, Italy

Turk Arch Pediatr 2020; 55: 449-452
DOI: 10.14744/TurkPediatriArs.2020.26576
Read: 1410 Downloads: 588 Published: 17 December 2020

Rhomboencephalitis is a potentially life-threatening condition due to inflammation of the hindbrain with an unpredictable outcome depending on the wide spectrum of etiologies and the promptness of diagnosis and treatment. A 23-month-old Caucasian male presented with fever, clouding of consciousness, and trunk ataxia. Three weeks earlier he received active immunization against varicella-zoster virus. Routine laboratory tests were unremarkable. Cerebrospinal fluid showed might elevation of leukocytes. The infection panel was negative. Brain magnetic resonance showed signal hyperintensity in the dorsal portion of the pons, which was consistent with a rhomboencephalitis. Autoimmune pathogenesis was supposed and a high dose of steroids was started. The patient’s neurologic status progressively improved till full recovery and complete regression of previous magnetic resonance lesions after 1 year. Nevertheless, longer follow-up is needed in order not to miss any possible signs of an underlying autoimmune neurologic disorder.


Otoimmün rombensefalit: Pediatrik bir olgu bildirimi

Rombensefalit arka beyinin enflamasyonuna bağlı olarak gelişen ve yaşamı tehdit etme potansiyeli olan bir durum olup, geniş spektrumda bulunan etiyolojiler ve tanı ve tedavinin hızı ile bağlantılı olarak, sonuçları öngörülemez. Yirmi üç aylık beyaz bir erkek hasta ateş, bilinç bulanıklığı ve gövde ataksisi ile başvurdu. Üç hafta önce varisella zoster virüsüne karşı aşılanmıştı. Rutin laboratuvar testlerinde özellik saptanmadı. Beyin omurilik sıvısında lökositlerde hafif artış gözlendi. Enfeksiyon paneli negatif saptandı. Beyin manyetik rezonans incelemesi ponsun dorsal bölümünde sinyal hiperintensitesi gösterdi ve bu durum rombensefalit ile uyumlu idi. Otoimmun patogenez varsayıldı ve yüksek doz steroid başlandı. Hastanın nörolojik durumu ilerleyici bir şekilde düzeldi ve tam iyileşme gözlendi. Bir yıl sonra, daha önce manyetik rezonans incelemesinde gözlenen lezyonlar tamamen geriledi. Bununla birlikte, altta yatan otoimmün nörolojik bir bozukluğun olası bulgularını atlamamak için daha uzun süreli izlem gerekmektedir.

Cite this article as: Marino A, Canonico F, Pinzani RM, Andreotti M, Varisco T, Cappellari AM. Autoimmune rhomboencephalitis: A pediatric case report. Turk Pediatri Ars 2020; 55(4): 449–52.

Files
EISSN 2757-6256